Фасадата на къща в Стария град осъмна облепена с нещо като мрамор

  • от Мария Луцова
  • 11:42, 18.02.2024

Собствениците на къща в Стария град облепиха част от фасадата ѝ с материал, подобен на мрамор, без да имат съгласуван проект с Националния институт за недвижимо културно наследство. Сградата на ул. "Константин Стоилов" 49 е част от неповторимия ансамбъл на архитектурния резерват без да има статут на единична недвижима културна ценност. Собствениците са подменили дограмите, направили са изолация на част от първия етаж. Преди намесата на институциите майсторите носеха изолация, а в дворното пространство имаше нещо като връх на арка.

"Наблюдаваме от дни какво се случва там. Възмутително е как всичко се случва под радара на институциите. В тази част от Стария град има много подобни къщи, които се ремонтират, подменят се дограми и се променя обликът на къщите", коментират граждани.

Регионалният екип на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерство на културата предприе спешни мерки с предписания, за да спаси къщата. Ремонтните дейности са преустановени. Двамата собственици трябва да изготвят инвестиционен проект за цялостно фасадно оформление и оформление на двора и оградните зидове. Преди започване на строителни или ремонтни дейности проектната документация трябва да бъде съгласувана по реда на чл. 84 с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Сигнализирани са район "Централен" и Министерство на културата.