Етнографският музей представя “БРОД ДИРЯ“ на Даниела Дичева

  • от PlovdivTime
  • 19:10, 19.03.2024
Етнографският музей ще представи изложбата „БРОД ДИРЯ“ на 22 март от 18 ч. Даниела Дичева ще представи своя втори проект - съвременна интерпретация на българската  автентична и авторска шевица.

Българският фолклор е един отделен свят, уникален в цялата си същност. Фолклорът е предаване на родова памет, на знание наследявано от поколенията чрез музика, танц, цветове и шарки.

В рамките на изложбата "Брод Диря" ще бъдат показани малки пана с ръчно изработени рамки от дърво, с размери 20/20 и 30/30. Някои от моделите са по авторски схеми на Елисавета Йорданова, а други са вдъхновени от мотиви на автентични шевици от различни региони на България. В допълнение ще има и други предмети с ръчно изработена българска бродерия, като карета, чанти, колани, престилки за бутилки и други.

На откриването на събитието ще бъде представена Камерна вокална формация "Б-фолк" с диригент маестро Светослав Балтаков. Гостите ще имат възможността да се насладят на българската народна песен, представена по нов и различен начин, който обещава да бъде въздействащ и оригинален.

Изложбата може да бъде разгледана до 4 април.