Етнографският музей показва порцеланови съкровища от Люксембург

  • от PlovdivTime
  • 14:18, 08.04.2021

Уникална колекция от сувенирни порцеланови чинии ще представи от 10 април в експозиционните си площи Етнографският музей. Те са събирани години наред от Атанас Атанасов – българин, който работи и живее в Люксембург и иска да ни каже, че красотата няма граници и може да сближава различните култури.   

Колекцията съдържа над 300 рисувани експоната, свързани с културното наследство и природните богатства на Люксембург. Изложбата е разделена на различни теми, които са част от историята и традициите на херцогството: архитектура; региони, градове и общини; институции, важни годишнини и международни събития; светци покровители на занаяти и графства. В тези раздели има мини-колекции и подтеми, за да може да се онагледи историческият разказ.

Богатото архитектурно наследство е представено в сувенирните чинии с множество изображения на замъци, превърнали се в своеобразна емблема на Люксембург. В страната има запазени над 100 замъка от Средновековието, част от които са туристическа дестинация, а останалите се обитават и до днес. Друга гордост са изображенията на различни градове, емблематични сгради и мелници.

Географски региони, градове и общини са следващото тематично ядро в изложбата, което представя селища, културни паметници, градски символи и поминъци по долината на река Мозел. Особено атрактивни са сериите, представящи формированията на армията и полицията, както и серията „Лак-де-ла-От-Сюр“, представяща северозападната част на херцогството, чиято територия е част от националния парк на Люксембург От-Сюр.

Велико Херцогство Люксембург е едно от родните места на компанията Villeroy&Boch. Още през ХVІІІ в. майсторите Бох и Вилероа, независимо един от друг създават фабрики за порцелан и изображения върху него с печат.  През 1836 г. двамата собственици Бох и Вилероа подписват споразумение за създаване на съвместно предприятие под името Villeroy&Boch. Днес компанията е крупен производител на керамика, фаянс, порцеланови изделия, стъкло, църковна утвар и др. Има представителства в 125 страни в света и 14 завода в Европа, Азия и Америка. Порцеланът и керамиката, произведени от Villeroy&Boch са обект на колекционерска страст по цял свят.

Изложбата ще остане в музея до 15 юни.