Еньовден е - билките и слънцето дават на водата лечебна сила

  • от PlovdivTime
  • 08:32, 24.06.2022

Еньовден е - празникът на билките! Според вярванията, небето се отваря и стават чудеса. Еньовден се отбелязва от всички славянски народи. Счита се, че той бележи далечното начало на зимата. 

Днес народът гадае дали годината ще е здрава. По изгрев слънце, когато слънцето трепти и играе, всеки трябва да се погледне сянката си през рамо. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. Водата преди изгрев е лековита, а росата е с особена сила. Вярва се, че слънцето се "окъпва", преди да тръгне към зимата. Затова дедите ни са се измивали в течаща вода преди изгрев, като са вярвали, че това ще им донесе здраве. 

Която мома първа видела слънцето пък - от здраве и пари нямало да се отърве.

Според обичая билките се берат преди изгрев слънце. Те трябва да са 77 и половина на брой- за всички болести и за болестта, която няма име.  

Характерен за празника е обичаят Еньова буля. Всички моми се събират в една къща и обличат малко момиченце като булка. На главата му поставят сребърна пара и венец от еньовче. Една мома вдига Еньовата буля върху раменете си и цялото шествие започва да обикаля селото с песен на уста. С тази ритуална обиколка те искат да измолят от Св. Еньо здраве и плодородие.

На тази дата православната църква чества и рождението на Св. Йоан Кръстител. 

Имен ден празнуват Енчо, Еньо,Иван,Иванка,Иванчо, Иванка,Йоан, Йоана, Йонко, Йончо, Йонка, Ян, Яни, Яне, Яна, Янка, Янко, Яница, Янин, Янина, Янита, Янета, Янис, Яниса, Янимир, Янимира, Янислав, Янизар, Янизара, Янил, Янила, Янилин, Янилина, Янидин, Янидина, Яник, Янек, Янико, Яника, Яно, Яньо, Янчо, Калоян, Ена, Една, Ивет, Даян, Даяна, Деница, Диян, Диан, Дияна, Диана, Деян, Деан, Дея, Деяна, Деана, Билян, Биляна и имена на билки.

Фотография: БНТ