„Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар“ оцветяват Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:49, 05.03.2020

Етнографският музей представя изложбата на Етнографско-археологически музей – Елхово „Багри от долината на Тунджа, от Странджа и Сакар“ на 5 март от 17.30 ч.

Над 15 различни вида сукмани могат да се видят в тази наситена с красиви цветове и блясък от бижута изложба. Сред тях са старинна и съвременна елховска сукманена носия, празнично моминско и невестинско облекло, облекло за възрастни жени, работно облекло и много други. А експонираните традиционни тъкани свидетелстват, че българката от този край е майстор и естет не само при изработката и украсата на своето облекло, но и в стремежа си да създаде повече топлота и уют в подредбата на своя дом.

В изложбата са показани разновидности на елховската сукманена носия, разпространени в долината на Тунджа, Странджа и Сакар. От богатия фонд на музея са оригиналните накити и женски костюми, изработени преди повече от един век, извезани с много майсторство, любов, фантазия и усет от талантливите ръце на елховската жена. Като художник с игла и конец тя е бродирала съкровените си копнежи върху шевиците на пазвите, полите, престилката и кърпите.

Изложбата може да бъде видяна до 30 април 2020 г.