Екопътеки и туристически маршрути изграждат върху 30 кв. км край Пловдив

  • от Деница Лещева
  • 17:55, 16.01.2020

Екопътеки и туристически маршрути ще бъдат изградени край Кричим. По-рано днес стана ясно, че на общината се прехвърля имот за за изпълнението на проект „По следите на древността - една история за история, култура и вяра“. Имотът представлява терен с площ 30 916 кв. м и досега е бил частна държавна собственост, под управлението на областния управител на Пловдив. 

Администрацията ще инвестира в модернизация на съществуващата и изграждане на нова инфраструктура върху терена. Така ще бъде осигурен достъп до туристическите обекти и природни забележителности.

"Идеята на проекта е да разработим туристически маршрути, свързани с обекти от културно-историческото ни наследство и природните обекти на територията на община Кричим. Очаквахме това да се случи, за да може плануваните дейности да бъдат реализирани във времето", коментира пред наш репортер кметът на града Атанас Калчев. Имотът е в района на манастира "Рождество Богородично", граничи със защитената местност "Козница" и резервата "Изгорялото гюне", както и останките от манастира "Св. Врач". Пътеките ще осигурят достъп и до Иванковото кале и Асеневия камък. 

Проектът предвижда изграждането на площадки, изработване и поставяне на указателни и информационни табели за еко пътеки и туристически маршрути, маркировки, беседки, пейки и кошчета за отпадъци. Създадената инфраструктура и придобитите активи ще се ползват безплатно от всички граждани и гости. Освен туристическа инфрастуктура, идейният проект предвижда изработване на рекламни брошури и листовки с информация за забележителностите. 

"За тази година в бюджета няма предвидени средства, тъй като не знаехме дали и кога ще получим терена. Тепърва следва да се подпише споразумение с областния управител", сподели още кметът. Тепърва ще се уточняват детайлите по самия проект, които ще бъдат реализирани поетапно, допълни той. Все още не е ясно и дали общината ще кандидатства за европейско финансиране или ще изпълни проекта със собствени средства. 

"Тук трябва да уточним и че го правим, за да се използва безвъзмездно. Общината ще поддържа пътеките със собствени средства", изтъкна още Калчев.