След една година: Епископска базилика събра “виновниците“ за създаването на културния център

  • от Мария Луцова
  • 20:39, 18.04.2022

Пловдив отбеляза една година от отварянето за посетители на културния център „Епископска базилика” с откриването на две изложби днес, когато отбелязваме Международния ден на световното културно наследство.

„Днес е специален ден. Отбелязваме първата година от отварянето на културния център.  Специален е и за всички, за които опазването на културното наследство е мисия и кауза. Аз съм лично пристрастена, защото в последните 7 години съм свързана с това място. Щастлива съм, че тук са голяма част от хората, които участваха в създаването на този музей на място – арх. Милена Крачанова, арх. Краси Тодоров, археологът Жени Танкова, научният консултант на проекта д-р Станислав Станев, благодарение на когото знаем религиозната функция на базиликата, и реставраторът Димитър Станчев. Благодаря на Община Пловдив, защото неведнъж минахме през много трудности и се наложи да се взимат непопулярни решения”, каза директорът на общинския институт „Старинен Пловдив” Елена Кантарева-Дечева и покани присъстващите да разгледат изложбата за базиликата, експонирана в откритите пространства.

Тя припомни, че всичко е започнало като процес през 2014 г. с партньорството на Общината и фондация „Америка за България” и след дълъг процес се е стигнало до 18 април 2021 г., когато Пловдив сложи още едно съкровище, с което да се гордее.

Кантарева прочете поздравително писмо от шефа на фондация „Америка за България” Нанси Шилър.

„През 2015 г. посетих мястото и видях в бурените тези фантастични мозайки. Започнахме заедно едно пътешествие, но съвместните ни усилия са оправдани. Само за една година 50 000 посетители са посетили Епископската базилика. В културния център се проведоха редица културни и образователни събития”. За нас беше чест да участваме. Поздравявам специалистите от Регионалния археологически музей и Общински институт „Старинен Пловдив” за труда им. Благодаря и на 50-те български фирми и стотиците доброволци”, написа тя. Своите поздравления отправиха и от университета УНИБИТ.

Зам.-кметът Пламен Панов подчерта, че проектът „Епископска базилика” е пример за успешен модел за опазването на културното наследство в Пловдив: „Всеки от хората, които работиха по този проект, оставиха по нещо от себе си – камъче по камъче”.

Своите поздравления към присъстващите отправи и представителят на Регионалния център на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство за Югоизточна Европа Ирена Тодорова.  Тя изрази радостта си, че точно в празничния за базиликата ден се открива изложба „Пътешествие из живите традиции”.  Тя разказа, че организацията представя 16 държави, а след присъединяването на Азербайджан се разширява географски. И това се случва в годината, когато България отбелязва 65 години от членството си в ЮНЕСКО.

Празникът обаче имаше още по-емоционална стойност, защото на едно място се събраха специалисти, свързани с разкриването, реставрацията, консервацията и реставрацията на мозайките и археологията на Епископската базилика.