Двудневен фестивал в “Капана“ разкрива богатството на българските шевици

  • от PlovdivTime
  • 15:33, 29.01.2022

Проектът „ШевицаФест. Традицията среща бъдещето“ на Народно читалище „Алеко Константинов-1954“, Пловдив представя автентичната българска шевица и нейните съвременни интерпретации. Фестивалът на шевицата в Пловдив ще се проведе в квартал „Капана“ на 3 и 4 юни 2022 г.

Двудневният фестивал показва по атрактивен начин традициите и наследството в България и има за цел да запознае и да ги предаде на младото поколение. Фестивалът на шевицата е иновативно събитие за културния  живот на Пловдив и страната. Създава възможност да се събуди интереса към културно ни наследство, да се осигури достъп до него и да се създадат интересни културни продукти.

Фестивалът е насочен към привличане на нови публики, с акцент младежи и деца, пловдивчани и туристи, провокирани от богатата фестивална програма и красотата на българската шевица, любители, творци, които се занимават със занаяти.

Разнообразните дейности по проекта представят връзката „традиция–бъдеще” и целят да насърчат творческите способности на личността чрез приемственост в сферата на художествените занаяти.

Проектът включва: ателие и обучение; изложба от шевици на етносите, живеещи от векове в Пловдив: българи, арменци, турци, евреи; работилници за изработване на български шевици; среща с етнографи и представяне на книги; ревю на носии; мултимедийна презентация и концертна част с народна музика, танци и етноритми.

Ще бъдат представени стари, уникални снимки с носии от началото на 20 в. Снимките са от лични албуми на фамилии от Пловдив и Южен район , със съдействие на читалищата от областта и района. Събирането им е осъществено със съдействието на граждани, студенти и преподаватели от специалността „Етнология" към ПУ.

Предвидени са занимания и за най-малките посетители.

Водещ организатор е „Колектив за национална шевица и орнаментика“ към читалището, които са и майсторки-везбарки от Задруга на майсторите на народни художествени занаяти (ЗМНХЗ).

Проектът е идея на Народно читалище „Алеко Константинов-1954“, Пловдив и е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата.