Духовните маршрути в Пловдив водят до древната история на Епископската базилика

  • от PlovdivTime
  • 11:57, 16.06.2022

Археологът Жени Танкова и реставраторът Елена Кантарева-Дечева ще разкажат историята на Епископската базилика на Филипопол на 18 юни от 10 ч. Историческият тур е третото събитие от инициативата "Духовните маршрути на Пловдив".

Тази година проектът се провежда на два етапа – през юни и през септември-октомври.  Той е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив", които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата. Поради големия обществен интерес към проекта и през 2020 г. и 2021 г,  в настоящата 2022 г. издателство „Летера" го доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив". Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.

Третият маршрут ще ви разкрие тайните на Епископската базилика на Филипопол, разказани от две дами, които посветиха години от живота си в проучването и реставрацията на това богатство на хилядолетния Пловдив.

Елена Кантарева-Дечева и Жени Танкова ще ви представят най-интересните факти и истории по откриването на базиликата и реставрацията на античните мозайки в нея. Гостите ще се запознаят с модерното пространство на Посетителския център, в който са разположени античните мозайки, интерактивни изложби и виртуални реконструкции на интериора на църквата.

Входът за двете лекции е 10 лв. за възрастни и 3 лева за учащи. 

Епископската базилика на Филипопол е най-голямата раннохристиянска църква у нас. Размерите, украсата и централното разположение на храма в близост до Форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол. Вътрешността  `и била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта с обща площ от 2000 кв. м.