“Духовни маршрути“ разказва история за периода, когато Пловдив беше столица

  • от PlovdivTime
  • 09:58, 01.10.2022

Издателство „Летера“ кани пловдивчани да се включат в четвъртия последен маршрут от есенното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ на 1 октомври от 11 часа със сборен пункт Дондуковата градина.  Гид е д-р Стефан Шивачев , който 29 години бе начело на Историческия музей под тепетата, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти, ще разкаже и покаже важните места, свързани с историята на Пловдив от периода  „Когато Пловдив беше столица“.

След Античността и Българското Възраждане през периода 1878–1885 г. Пловдив изживява своя трети звезден период като столица на Източна Румелия. Акценти в разказа са Градската/Дондукова градина,  сградата на Областното събрание на Източна Румелия/Експозиция Музей на Съединението, архитект ПиетроМонтани и творчеството на стотиците чужденци – специалисти в различни области, които работят в Пловдив. Какво става, когато Пловдив вече не е столица?

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града. Темите в есенното издание през септември и октомври са „Литература, театър и музика“, „Изобразително изкуство“ , „Литература и история“ и „История“.