„Духовни маршрути в Пловдив“ разкриват Капана - търговското сърце на Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:34, 27.09.2020

Тазгодишният проект „Духовни маршрути в Пловдив“ е своеобразно продължение на „Литературни пътешествия в Пловдив“, които се проведоха през 2019 г. в рамките на Пловдив – Европейска столица на културата, като част от програмата на фондация „Пловдив 2019“. Поради изключителния успех и проявения висок обществен интерес към проекта „Литературни пътешествия в Пловдив“, през 2020 г. издателство „Летера“ го продължи и доразви тематично под заглавие „Духовни маршрути в Пловдив“. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година.

Той е фокусиран върху четири тематични области: история, архитектура, изкуство и литература. Водачи на маршрутите са изявени пловдивски специалисти от съответните професионални общности: доц. д-р Владимир Янев, проф. д-р Галина Лардева, д-р Стефан Шивачев, арх. Виолета Раева. Многообразието на мозайките в раннохристиянските базилики и приносът на пловдивската школа в реставрацията им ще представи доц. д-р Елена Кантарева-Дечева – ръководител на реставрацията на мозайките на Голяма епископска базилика, Малка базилика и сграда „Ейрене“.

По време на обиколките посетителите ще имат възможност да се срещнат с пловдивски творци: поети, архитекти, фотографи, художници и др., както и да посетят Националните есенни изложби 2020, постоянните експозиции на Цанко Лавренов и Енчо Пиронков, на къща-музей „Христо Г. Данов“, храм „Св. св. Константин и Елена“, Иконната галерия към ГХГ - Пловдив, музейна експозиция „Българско възраждане“ към РИМ, Балабанова къща, къща “Хиндлиян”, къщата на Коюмджиоглу, Голяма епископска базилика и др.

Особен акцент се поставя върху младата аудитория, затова в пътешествията са включени като екскурзоводи млади автори, архитекти, изкуствоведи, историци и др., напр. Траяна Латева - докторант в ПУ, Елена Минчева - филолог, Теодор Караколев – изкуствовед, и др.

Ето и днешния маршрут - 27 септември 2020 г., неделя

Началото е в 10,30 часа, а сборният пункт е пред Халите. Водачи са Стефан Шивачев, Виолета Раева, а темата е Капана - търговското сърце на Пловдив.  Ще научите защо се нарича „Капана“; за Чаршиите, Куршум хан и Безистена. Големият въпрос със запазването на старините – събарянето на Куршум хан и строителството на Халите, които само 60 години по-късно нямат място в обществения живот. Архитектурата от първите десетилетия на ХХ век със запазване на традицията,  Идеята на Общината за превръщането на „Капана“ в арт квартал, и за Баня „Старинна“. Храм „Св. св. Кирил и Методий“ – първият храм в България, посветен на руските освободители, руският класицизъм на Йосиф Шнитер. Историята на  СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – строежът на сградата по проект на архитект Пиетро Монтани, Мъжката гимназия и нейните възпитаници.