Поредицата “Духовни маршрути в Пловдив“ разказва за знакови места от социализма

  • от PlovdivTime
  • 09:49, 21.09.2022

Третият маршрут от есенното издание на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“ на 25 септември ще покаже на участниците "Пловдив и социализмът". Обиколката, която ще бъде водена от д-р Стефан Шивачев и  доц. д-р Младен Влашки тръгва от "Седмото тепе" в близост до пл. "Римски стадион" зад Джумая джамия, започва в 11 ч.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на града. Темите в есенното издание през септември и октомври са „Литература, театър и музика“, „Изобразително изкуство“ , „Литература и история“ и „История“.

ЛИТЕРАТУРА И ИСТОРИЯ
Маршрут: "Пловдив и социализмът: Поглед през литературата и историята"
Водачи: д-р Стефан Шивачев (историк, дългогодишен директор на РИМ – Пловдив) и доц. д-р Младен Влашки (доктор по сравнително литературознание и по философия

Маршрутът минава през местата, свързани със социалистическия период на книгоиздаване и книгоразпространение: 

Площад „Римски стадион“
Духовният център на вечния град Пловдив – повече от две хилядолетия средището на нашия град е площадът, който пловдивчани по традиция наричат „Джумаята“. Повече от 10 пъти сменя името си, но римляни, византийци, българи, османски турци, отново българите след Освобождението изграждат градоустройството на града от този площад, от който започват осем улици в четирите посоки. Акцент на преустройството на площада след 1944 г. и книжарниците по Главната улица. 

Бившето кафене „Кристал“
„Салфетъчна поезия“ из „Гранд кафе „Кристал“ на Георги Райчевски и спомени на Здравко Попов 

Къщата, където е живял Димитър Димов
Романът „Тютюн“ е написан в Пловдив, докато Димитър Димов е бил доцент по анатомия и физиология на домашните животни в Агрономическия факултет. В един период от това време той е живял в къщата на ул. "Антим" I №14 на Сахат тепе.

Днес една разходка по "Антим" I и съседните улици предлага изключително любопитни гледки към остарели аристократични къщи, които говорят за друг начин на живот. За съжаление повечето от тях остаряват безславно. Тук, в тая среда на богати хора, на матинета, журове, големи сделки и драматични обрати, Димитър Димов открива и някои от прототипите си в романа. 

Паметникът на Йосиф Шнитер (Гроздовия пазар)
„Гроздовия пазар“ и паметника на архитект Йосиф Шнитер – паметникът е тук не само защото наблизо е улица „Йосиф Шнитер“, а и защото това е едно от възловите места за града. Разказ за приноса на архитект Шнитер за запазване на градоустройствения облик на вековния град и културно-историческото наследство. 

Главната улица (Старият „Гръцки клуб“, старите книжарници)
Дом на народната армия (тук е заседавал т. нар. Народен съд) откъс от роман на Любен Станев 

Бившият партиен дом (площад „Централен“)
Откъс за манифестациите от романа на Недялко Славов от „Портрет на поета като млад“ - разказ за преустройствата по време на социализма – постижения и проблеми.

Kоментари

коментар
поредно мИроприятие на сороФондация "БГстански АрхитекТурски ПостМОДЕРН"
17:42, 21.09.2022
Отговор

За да оправдаят съществуванието си и да ОТЧИТАТ "ДЕЙНОСТ" та да докопат поредния КОКАЛ от АМзаБГ / софиянските Лелки пъргавите дружелюбни Разбиратели ИзкуствЕНоведи драпат да съберат поне няколко безработници, пенЦионерки и очинайки. ТАМ СМЕ