“Духовни маршрути в Пловдив“ разказва истории за литература, театър и музика

  • от PlovdivTime
  • 12:42, 09.09.2022

Издателство „Летера“ кани пловдивчани на есенното издание  на „Духовни маршрути в Пловдив 2022“, което ще се проведе през септември и октомври. Темите на новите 4 маршрута са „Литература, театър и музика“, „Изобразително изкуство“ , „Литература и история“ и „История“.

 ЛИТЕРАТУРА, ТЕАТЪР И МУЗИКА

Маршрут: Нови литературни средища
10.09.2022 г., събота, 10:00 ч.
Сборен пункт: Пред „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ № 36, Капана)
Водач: доц. д-р Младен Влашки с участието на актьора Петър Тосков
Целта на маршрута е запознаване с литературни средища в Пловдив като акцентът се поставя върху онези, които действат в днешно време: „Петното на Роршах“ – култово място за представяне на най-новата българска литература в Пловдив; Галерия „Arsenal of Art“ – уютно камерно пространство със специален дух и атмосфера, където живеят в хармония литература, музика и изобразително изкуство; Галерия U P.A.R.K. – представя високо художествени творби и техните автори; постоянна експозиция на Кольо Карамфилов; Студио 1 на БНР – Пловдив – важен медиатор в литературното общуване, мястото, от което се излъчва единственото литературно предаване в Пловдив „Преге“; Културен център-музей „Тракарт“ – центърът разполага с камерна зала и е добър пример за съвместяване на музейния си характер с различни културни прояви – изложби, камерни концерти, театрални постановки, представяния на книги и др.

Обиколката ще завърши с музикално-поетичен спектакъл в изпълнение на Петър Тосков „Изпята поезия“ по стихове на Георги Константинов, Камелия Кондова, Недялко Йорданов, Добромир Тонев и др.

Чрез тези топоси на литературната комуникация участниците в обиколката ще бъдат въведени в системите за разпространение на литература и ще добият практическа ориентация за актуалните места, които биха могли да посещават.

Проектът е финансиран от Община Пловдив и е част от Културния календар на града.