До два месеца отварят за туристи археологията под H&M на Главната

  • от PlovdivTime
  • 14:52, 25.02.2021

Археологията под сградата бившия НАРмаг ще бъде отворена за посетители до два месеца. Това ще стане възможно след като днес представител на собствениците на сградата и кметът Здравко Димитров подписаха договор за партньорство.

Благодаря на господата Карл Полцхофер и Рудолф Лайтнер, както и на техния представител Ива Шишкова, че се съгласиха да бъде отворена археологията и тези красоти да бъдат видени от повече хора“, каза кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Неговият заместник Пламен Панов подчерта, че това е исторически ден, защото от дълго време, гражданите не са имали достъп.

Благодаря на кмета, че прегърна идеята и на Георги Стаменов, защото заедно извървяхме пътя това да се случи. Надявам се това да бъде поредният публично-частен проект след Малката и Голямата базилика, които да реализираме в Пловдив,“ каза Панов.

Предстои леко освежаване на обекта, както и поставяне на оборудване, за да могат да бъдат продавани билети на туристите. Ще трябва да бъде променена и наредбата, за да се регламентира това. С тази стъпка туристите ще имат възможност да видят всички разкрити части от стадиона – на Джумаята, под Екселсиора и под НАРмаг.

Своето задоволство, че е постигнат консенсус изрази и представителя на собствениците Ива Шишкова.

Кметът Здравко Димитров отговори на журналистически въпроси свързани с други теми от културния живот. От негово изявление стана ясно, че откриването на Епископската базилика няма да е на 26 март, защото фондация „Америка за България“ не иска събитието да се политизира.

Димитров коментира и друга актуална тема, свързана с управлението на Голямата Базилика от Археологическия музей, каквото е решението на Министерски съвет:

За мен не е нормално Археологическият музей да отговаря за Базиликата. Най-логично е да е стопанисва Старинен Пловдив. Тепърва очакваме становището на юристите дали нещата ще останат така или ще има промяна