Деца от пловдивски училища ще отбележат 147 г. от избухването на Априлското въстание с шествие

  • от PlovdivTime
  • 09:27, 09.04.2023

Пловдив ще отбележи 147-годишнината от избухването на Априлското въстание с шествие на 20 април, което тръгва от пл. „Съединение” в 10.30 ч.  В него ще се включат ученици от Професионална гимназия по електротехника и електроника-Пловдив, ОУ „Душо Хаджидеков“, ОУ „Кочо Честименски“ и ОУ „Васил Петлешков“. Ще има и възстановка, организирана от членовете на Комитет „Родолюбие” – „Съставяне на таен революционен комитет в Пловдив и обявяване на Априлското въстание“.

Сборният пункт за шествието е на пл. „Съединение”, а множеството ще потегли от там в 10.30 ч. В 10.45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча в подлеза на бившата аптека „Марица” (някога - затвора Таш капия). В 11.15 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Братя Свещарови до Джумая джамия. В 12 ч. шествието ще пристигне до паметника на Васил Петлешков в градината „Цар Симеон”, където ще бъдат поднесени венци и цветя и ще се осъществи възстановката.

 Наричано още Априлската епопея, въстанието на българския народ от пролетта на 1876 година е най-значимата въоръжена изява на националноосвободителното движение за извоюването на независимостта на България от Османската империя, най-висшата проява на българската национална революция.

Организатори на събитието са Община Пловдив, Регионален исторически музей – Пловдив, "Комитет родолюбие". Слово пред местата за памет ще изнесат Стоян Иванов, директор на РИМ- Пловдив, Мариана Мирчева, преподавател в ПУ „П. Хилендарски“ и наследниците на рода Свещарови. Честването е част от Календара на културните събития на Община Пловдив през 2023 г.