Десетки ще се хвърлят за Богоявленския кръст в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:52, 06.01.2022

Днес Православната църква празнува Богоявление. На този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. Ритуалите са свързани именно с освещаването на водата и кръста. Въпреки на COVID-19 пандемията, десетки смелчаци ще влязат днес по обяд в ледените води на Марица в Пловдив, за да извадят богоявленския кръст. Ритуалът ще се извърши и тази година до Водната палата. 

Движението по няколко улици и булеварди в Пловдив по повод традиционния Богоявленски водосвет ще бъде ограничено.

Очаква се около 12 часа да премине литийно шествие по маршрут от Катедрален храм “Успение Богородично” - ул. „Съборна” - ул. „Криволак” - ул. „Железарска” – бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” – Водна палата на бул. “Марица-юг”.

В тази връзка, за времето от 11.30 часа до 14 часа, поетапно ще бъде спирано движението на автомобили по бул.“Цар Борис ІІІ Обединител”, в отсечката от бул. „Шести септември“ до бул. „България“ и по бул. „Марица-юг“, между кръстовищата с ул. „Никола Войводов“ и бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. Забраната не важи за МПС, извършващи обществен превоз на пътници от редовните автобусни и маршрутни линии на градския транспорт.

За улеснение на пътната обстановка е създадена необходимата организация от сектор „Пътна полиция“ за пренасочване на автомобилния поток по обходни маршрути.  

Днес също ще се чества и 174-годишнината от рождението на Христо Ботев, пред паметника на поета-революционер в Цар Симеоновата градина. Ще участват почетни формирования от Пловдивския гарнизон - Военен духов оркестър, представителен взвод, венценосци. Ще бъдат положени венци и цветя на паметника.

В церемонията ще вземат участие народни представители от 16 МИР Пловдив-град, кметът на Пловдив, областният управител, председателят на Общински съвет - Пловдив, общински съветници, зам.-кметове, районни кметове и представители от общинската администрация, общественият посредник на Пловдив, Командването на Пловдивския гарнизон, представители на армията, на Българската православна църква, политически и обществени организации и медии.