Денят на Независимостта – най-голямото постижение на родната ни дипломация

  • от Мария Луцова
  • 12:15, 22.09.2023

„Обявяването и признаването на Независимостта на България е едно от най-големите постижения на родната ни дипломация. 22 ден е урок за политическото мъжество на нашите държавници, които с воля и мъдрост защитават българския национален интерес”, каза историкът Стефан Шивачев по време на официалната церемония днес в Пловдив.

Той припомни хронолията на събитията, довели до достойното завръщане на световната политическа карта на една от най-старите държави в Европа.

„До този момент с Берлинския договор България е окъдена да бъде маломерна и периферна държава. През 1885 г. е извоювана една голяма победа – Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Великите сили се примиряват с този акт на българския народ, но юридически Източна Румелия продължава да съществува. През следващите години страната отстоява правото си да води самостоятелна вътрешна и външна политика, защото дори и Първото изложение в Пловдив от 1892 г. формално е нарушение на Берлинския договор. Първата стъпка е конфискуването на железопътните линии от министър председателя Александър Малинов. С това е отхвърлен сюзеренитетът на султана”, разказа Шивачев.

Така се стига до нощта на 21 септември. Княз Фердинанд пристига в Русе и оттам се придвижва до Велико Търново. Във влака към старопрестолния град Александър Малинов пише манифеста.

Обявяването на Независима България се случва в църквата „Св. 40 мъченици”, а ден по-късно – на 23 септември, вече като цар, Фердинанд пристига в Пловдив. Сложене край на омразната на всички българи османска провинция Източна Румелия, а царят е посрещнат под тепетата с триумфална арка и щастливи граждани.

„Гордиевият възел е разсечен, но предстои този акт да намери подкрепата на световните сили. Успехът е постигнат с посредничеството на Русия. Това е най-голямото постижение на родната ни дипломация”, завърши словото си Шивачев.

Официалната церемония продължи с поднасяне на венци и изпълнение на Химна на Република България.