“Демонстрация с мисия“ възражда традицията на Старожелезарския старец и Старожелезарската сол

  • от PlovdivTime
  • 17:18, 27.01.2021

Старо Железаре има много по-далечна популярност от тази да бъде "селото на уличното изкуство”. В центъра на неговите традиции са Старожелезарския старец и Старожелезарската (шарена) сол. Два превъзходни автентични продукта, които са застрашени от забрава, защото почти вече не се гледат домашни прасета в селото и защото младите са загубили интерес да го произвеждат по традиционен начин.

"Пендара на село", в партньорство със www.slowtours.bg, "Кулинарните фестивали на България", Фондация "Ямбол - вкус и традиции" и кметството на с. Старо Железаре ви отправят покана да се включите в една ДЕМОНСТРАЦИЯ С МИСИЯ на 13 февруари 2021 г. от 11:00 ч в с. Старо Железаре, Дом на традициите.

Събитието комбинира демонстрация за приготвяне на Старожелезарски старец, разходка из Дома на традициите и селото с разглеждане на уникалните графити по фасадите на къщите, както и малък селски фермерски пазар, в който ще вземат участие малки производители от Старо Железаре и съседните села.

„Добре дошли са както гости от цялата страна, така и млади хора от селото, защото, освен да покажем как се приготвят двата традиционни продукта, целим да насърчим местните да ги възобновят. Насърчаваме старожелезарци да споделят и снимки на своите домашни специалитети!“, призовават организаторите.

Такса за демонстрацията и обиколката - 25 лв., а срокът на заплащане е - 10.02.2021. За резервации: https://bit.ly/2LTHnzi

Участниците в демонстрацията и обиколката са ограничени до 14 души поради противоепидемичните мерки. Такса за посещение на пазара – няма. Посещението на пазара е без ограничения за броя посетители, но предвид противоепидемичните мерки, всички трябва да бъдат с поставени маски на лицето си и да спазват дистанция.

„Пендара" е дългосрочен проект и защитена марка на Фондация LocalFood.bg. Проектът се фокусира върху пазара на местни храни и гастрономическия селски туризъм като цели да подобри бизнес средата за развитието им.