Александър Държиков: Преди 114 години българските държавни мъже поставиха над всичко своето Отечество!

  • от PlovdivTime
  • 10:28, 22.09.2022

Уважаеми съграждани,

22 септември 1908г. е денят, в който Третата българска държава къса последните васални връзки с Османската империя. Преди 114 години българските държавни мъже поставиха над всичко своето Отечество, оставяйки настрана партийните си пристрастия. Събитията довели до този величествен момент, в който след повече от половин хилядолетие България отново придобива пълноправен статут като субект на международното право, са плод на смела дипломатическа политика и единомислие. Този ден е не само символ на национално самочувствие. Той е нагледен  урок за политическото мъжество на държавници, които с воля и мъдрост преследват и защитават българския национален интерес.

Значението на акта на Независимостта далеч надхвърля чисто правния статут на България в нейните взаимоотношения на международната сцена. След събитията от 1908г. пътят за реализирането на справедливата претенция на Княжеството за национално обединение, превърнала се в първостепенен национален интерес след Освобождението, е открит. 

114 години по-късно България е изправена пред нови предизвикателства, но националната ни гордост задължава да бъдем достойни граждани на своята Родина, така както онези доблестни държавници преди 114 години имаха куража да отстояват българския национален интерес и силата сами да определят пътя на България.

Честит празник !

Да живее свободна и независима България!

инж. Александър Държиков, Председател на Общински съвет Пловдив