Честваме рождението на автора на Пловдивската Библия

  • от Виктория Петрова
  • 12:31, 11.09.2020

Днес се навършват 120 години от рождението на летописеца на Пловдив Никола Алваджиев. Близките на видния творец, културни дейци и зам.-кметът на града Пламен Панов се събраха пред паметната плоча на автора, за да се преклонят пред делото му и да поднесат венци и цветя, спомняйки си за неговите творби.

"Никола Алваджиев обичаше своя роден Пловдив с цялото си сърце и преданост и му посвети целия си живот. Земният живот е краткотраен, но духът на писателя продължава да живее в неговото творчество, в което оживява историята на нашия град", с тези тържествени слова Надя Фурнаджиева от издателство „Летера“ започна своето слово за битието и приноса на големия писател и историк.

В сърцето на Стария град бе представена емблематичната му трилогия - "В сенките на древния Пловдив", "Старинни черкви в Пловдив" и книгата-шефьовър, наречена Пловдивска Библия - "Пловдивска хроника". 

Фурнаджиева подчерта, че книгите имат огромен принос за паметта на пловдивчани и са средство за ерудиция и черпене на познания за родния град и за младото поколение. От там дойде и предложението трилогията да бъде на разположение на ученици във всяко пловдивско школо. 

"Тези книги са магнетични и носят мощен заряд, това е един от най-големите майстори на художественото слово, които Пловдив познава", посочи още издателката. Тя благодари за приноса на сина на Алваджиев Станко Стоянов, който като журналист и наследник е станал основен двигател книгите на Алваджиев да пребъдат в настоящия им вид. Именно той е предоставил, както ръкописи, така и семейни снимки от архива. 

През настоящата година се очаква да излезе ново издание на "Старинни черкви в Пловдив", а днес бе разкрито, че се работи и върху преработено ново издание на "В сенките на древния Пловдив". 

По време на церемонията бе припомнена и историята на Алваджиев, както и изключително положителната критика по отношение на цялото му творчество. 

Паметната плоча на великият пловдивчанин е разположена точно срещу входа на Етнографския музей в Стария град.