Честит празник, Пловдив! Отбелязваме Деня на Съединението

  • от PlovdivTime
  • 08:05, 06.09.2021

България отбелязва днес 136-годишнината от Съединението. Денят е и Празник за Пловдив и всички пловдивчани. За първи път в най-новата си история посрещаме този свещен ден разединени. Политиците водят своите лични битки, обществото гледа на всичко, което се случва с недоверие. Може би затова е толкова важно да си припочним историческите събития от миналото, обединили духа, вярата и смелостта на съединистите.

На днешната дата през 1885 г. хиляди българи, живеещи на изкуствено разделена територия на Княжество България и Източна Румелия, се обединяват и заживяват заедно вече не само духом, но и без граница да стои помежду им. Актът на Съединението е обявен в Пловдив.

Преди 136 години България  е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която попада в границите на Османската империя, от Великите сили на Берлинския конгрес през юни 1878 г.

Заради несправедливото разпокъсване на България с Берлинския договор, обединението на територията й и националното освобождение стават основен приоритет и мечтана развръзка на българския народ. Захари Стоянов е един от хората, които подкрепят идеята родината да се обедини под скиптъра на Княз Александър I.

Така, след подготовка, започнала през есента на 1885 година и подкрепена от висши военни, на 6 септември бунтовници влизат в Пловдив и свалят от власт назначения от султана генерал-губернатор Гаврил Кръстевич. Георги Странски оглавява създаденото временно правителство.

Рано сутринта на 6 септември в Пловдив е обявено Съединението. Това е безпрецедентен акт, преначертал картата и историята на Европа.

Във времето след този радостен за целия народ ден обаче идва предизвикателството Съединението да бъде опазено и защитено. Редица общественици и революционери дават живота си за тази национална кауза, родила се и живяла години наред в умовете и сърцата на българите, разделени несправедливо от Великите сили.

Съединението на България и неговата защита са проявление на мъжество, желание за свобода и готовност за саможертва, които са първата и огромна крачка на българския народ в пътя му към национално обединение и икономически и духовен просперитет в следващите десетилетия. 

PlovdivTime поздравява всички пловдивчани за празника на града! Бъдете винаги заедно!

Ето и тържествената програма днес:

10 ч., Катедрален храм „Света Богородица“
Тържествен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивския Митрополит Николай

11 ч., Паметник на Захари Стоянов в Дондуковата градина, зад Природонаучния музей
Полагане на венци и цветя

11.30 ч., Паметна плоча на майор Райчо Николов, до Римския стадион
Полагане на венци и цветя

12 ч., Стълбите на Каменица
Концерт на Духов оркестър – Пловдив, диригент Николай Гешев

19–19.40 ч., Пл. „Централен“, пред Военния клуб
Възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „Родолюбие“

19.45 ч., Исторически музей, Експозиция "Съединение"
Представяне на експозиция „Пловдив по пътя към модерния свят“

20.30 ч., Пл. „Съединение“
Тържествена заря-проверка по повод 136-годишнината от Съединението на България и Празника на град Пловдив