Библиотеката показва фото изложба и книгата “Фамилия Стамболови - за пътя, духа и делата“

  • от PlovdivTime
  • 12:28, 22.11.2023

Фоайето на изкуствотеката на библиотеката „Иван Вазов“ ще бъде домакин на  представяне на книга и фото-документална изложба „Фамилия Стамболови – за пътя, духа и делата“ с автор Даниела Стамболова на 22 ноември от 17 ч.

Това е втората книга, която тяа пише за пловдивския род Стамболови. Освен че проследява събития, свързани с известния род от неговото възникване до средата на XIX в., в книгата си авторката показва и снимки портрети на своите предци, както и много предмети от семейния архив – страници от дневници, ордени и т.н.

Даниела Стамболова разказва за живота и духовността на своя прадядо Димитър Стамболов, на когото има кръстена улица в Пловдив. Разказва и за своя дядо Стефан Стамболов – участник в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, в която командва 14-та рота на 9-ти Пловдивски полк в битката при Дойран. Дядото на Даниела е известен пловдивски общественик, интелектуалец, журналист и адвокат с голям принос за Пловдив. След 9 септември 1944 г. той е назначен за кмет на Пловдив, като назначението му е обявено по Радио София. Стефан Стамболов обаче отказва да заеме поста.

„Моят дядо беше от тази категория интелектуалци, които имаха всичко необходимо на един човек, за да съществува без да заема някаква служба“, пише в книгата си Даниела Стамболова.

Изложбата ще остане в НБ „Иван Вазов“ до началото на декември.