Безценна триумфална арка откриха археолози в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:48, 07.05.2018

от Мария Луцова

Безценна триумфална арка от 1. век след Христа откриха археолозите Елена Божинова и Камен Станев в имота до църквата „Св. Марина“.  Вече близо месец специалистите работят на терена, а находките, които се разкриват са впечатляващи – добре запазена антична улица, ценен надпис, керамика, архитектурни елементи.

Арката, която до момента е с височина 2 метра, но продължава в дълбочина надолу и под  тротоара на бул. „Цар Борис III Обединител“, е изключително добре запазена. Тя е разположена от двете страни на античната улица.

В цяла България има две подобни съоръжения. Едното е на Източната порта на Филипопол. Това, което разкриваме тук обаче, е  в много по-добро състояние, разказа Елена Божинова.

Множеството архитектурни детайли, които археолозите откриха по време на спасителните разкопки – мраморни и пясъчни постаменти, са елементи от горната част на арката.

Специалистите предполагат, че тя се е разрушила на място при някакво земетресение.  Част от блоковете й са преизползвани малко по-късно за изграждане на помещение, което е направено върху самата антична улица.

За съжаление източната част на арката попада под тротоара на бул. Цар Борис III Обединител“ и към момента не може да бъде проучена цялостно, каза пред PlovdivTime Елена Божинова.

Оттук насетне съдбата на уникалното древно съоръжение е в ръцете на комисията от Министерството на културата. До десетина дни археолозите ще допроучат обекта, ще изготвят архитектурното и геодезично заснемане и ще подготвят доклад за експертите, които културното ведомство трябва да изпрати на разкопките. Становището им какво ще се случва оттук –насетне трябва да бъде подготвено в рамките на месец.

Практиката познава случаи, в които комисията препоръчва доразкриване на обекта. Не е невъзможно добре запазената ранноримска триумфална арка да бъде демонтирана и преместена, така че да се превърне в атракция за пловдивчани и гостите на града.

Без съмнение обаче находката е достатъчно ценна, за да остане скрита под земята.

ОЩЕ ЗА РАЗКОПКИТЕ:

Откриха ценен надпис за император Диоклециан в Пловдив

Археолозите откриха масивна антична сграда в Пловдив (Фотогалерия)

Уникална средновековна чиния откриха археолози в Пловдив