България почита 150-годишнината от гибелта на Васил Левски със събития през цялата 2023 г.

  • от PlovdivTime
  • 15:24, 13.02.2023
„Това е един много особен момент, тъй като събитието, което отбелязваме, може да се окаже изключително важно за цяла България”, посочи в словото си преди представянето на Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски министърът на културата Найден Тодоров. Програмата е под патронажа на президента на Република България Румен Радев.
 
„Колко хора в нашата история могат да бъдат наречени „Апостол”? България днес е една страна, раздирана от конфликти. Българският народ е разделен по всякакви възможни теми. Задаваме темата и народът вече е разделен. Имаме обаче едно нещо, което може да ни обедини, и това е Васил Левски. Надали някой може да пренебрегне факта, че ние нямаше да сме тук, ако не беше Васил Левски”, посочи министър Тодоров. По думите му сега е моментът да се замислим за делото му, но и за идеалите му, които да „вземем вътре в нас”, защото те ще ни помогнат да успеем да се справим с тежкото време, в което живеем.
 
„Днес повече от всякога имаме нужда от обединение и няма нищо по-добро, което може да ни обедини, от паметта на Апостола”, каза министърът на културата. Той апелира: „Да се сетим, че вътре в нашите сърца всички заедно принадлежим към една нация, един народ, една държава и да се борим заедно”. За министър Найденов „заедно” е възловата дума, която е била ключова и в посланията на Левски. „Всичко, което можем да направим оттук нататък, може да е и в името и паметта на този един-единствен образ, който не може да ни раздели”, изтъкна министърът. Той призова да се възползваме от значимата годишнина, за да дадем ново начало на нашето собствено развитие.
 
В събитието в галерия „Средец” на Министерството на културата днес участваха зам.-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, Васил Василев – председател на Общобългарския комитет „Васил Левски”, проф. Пламен Митев – преподавател в СУ „Климент Охридски” и член на УС на фондация „Васил Левски”, Дора Чаушева – директор на Национален музей „Васил Левски - Карлово”, доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, Ярослава Бубнова – директор на Националната галерия и Негово Високопреподобие архимандрит Василий, протосингел на Софийската митрополия, доц. д-р Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви”.
 
„Тази седмица се очертава динамична, наситена на събития и много емоционално изпълнена”, посочи зам.-министър Пламен Славов. Той сподели пожеланието на министър Тодоров да обединим преклонението и паметта на всички български граждани, за да постигнем това, към което Левски призоваваше, и това, към което се стремят поколения от нашите сънародници след политическото ни освобождение и възстановяването на независимата българска държава.
 
Председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски” Васил Василев подчерта, че подготовката за отбелязването на значимата годишнина е продължила над година. Той изрази задоволството си, че едва ли ще има населено място в страната ни, където да не бъде отбелязано събитието, а това е плод на усилена работа. Васил Василев се присъедини към думите на министър Тодоров, че Левски е може би единственият символ, който е в състояние да обедини народа ни. Той разказа по-подробно за Националния конкурс на тема „Аз съм Левски” – за ученици от 1-12 клас, към който е имало интерес от деца в цялата страна. Церемонията по награждаването на отличените в него ще се състои също в галерия „Средец” на Министерството на културата тази сряда, 15 февруари, от 14 ч. Васил Василев изказа благодарност към Министерството на културата и Националната галерия за оказаното съдействие при организирането на специалната мултимедийна експозиция, посветена на Левски, която предстои да бъде открита на 19 февруари от 11 ч. в „Квадрат 500” на Националната галерия.
Проф. Пламен Митев също представи всички акценти в Националната програма, в които участва фондацията, като посочи, че целта на програмата е да се излезе отвъд датите около 18 февруари, за да може вниманието към Левски да е устойчиво насочено през цялата година. Той сподели, че вече е факт и юбилейният вестник „Васил Левски – 150 години безсмъртие”, както и паметен календар. Открои и двете научни конференции, посветени на Левски – проведената на 6 февруари в СУ „Св. Климент Охридски”, както и предстоящата „Васил Левски и освободителното дело в Македония”.
Директорът Дора Чаушева разказа за инициативите на Национален музей „Васил Левски - Карлово”, като акцентира върху пътуващите изложби за Левски на територията на страната. Посочи, че настоящата изложба в галерия „Средец” на Министерството на културата ще бъде преведена на чешки език и представена по повод 3 март в Българския културен институт в Прага. Сред останалите инициативи на музея са и „150 урока за Апостола”, които и в момента се провеждат – на живо и в интернет, при това с голям успех, събирайки заедно ученици от Испания, Мароко, Германия. Освен за учениците от музея са помислили и за студентите, за които се провеждат семинари, издали са вестник „Апостолът”, който започва да излиза още в 1991 г., а през 2021 г. започва да се подготвя поредицата, свързана с новите документи за живота на Васил Левски, като том 3 вече е издаден.
 
Ярослава Бубнова – директор на Националната галерия, разказа за вълнуващата мултимедийна изложба „Изповедта на Левски”, която ще бъде открита на 19 февруари в „Квадрат 500” - в непосредствена близост до паметника на Васил Левски. Г-жа Бубнова също изказа специални благодарности на Министерството на културата за безценната подкрепа.
 
Директорът доц. д-р Красимира Александрова акцентира върху събитието на 16 февруари в на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” – изложба с безценни документи от фонда на институцията, като отново ще бъде показано и Тефтерчето на Васил Левски, а поради големия интерес от страна на гражданите се обмисля удължаване на срока, в което ще може да се види. Националната ни библиотека изтъкна и работата с деца, като ще бъдат организирани минимум две ателиета. В тях подрастващите ще пишат с почерка на Левски, благодарение на изработения от Стефан Пеев дигитален шрифт. Благодарение на подкрепата на Министерството на културата ще бъде пуснат и нов електронен тираж на Тефтерчето на Левски.