Аудиовизуален концерт пренася публиката в „Призрачни села“

  • от PlovdivTime
  • 09:33, 15.03.2023

Аудиовизуален спектакъл „Призрачни села“, който използва звуци и образи от изоставени български села, ще бъде представен на 16 март от 20.30 ч., в Lucky Дом на киното. „Призрачни села“ е проект в развитие, който започва като експериментален музикален албум, включващ звуци от терен, записани в изоставени села в района на Тревненска планина. В последствие допълнен от фотографии, направени на същите тези места, той продължава да придобива различни форми и ще бъде представен под формата на аудиовизуален концерт - музика на живо, включваща записаните звуци на терен и прожекция на заснети кадри.

В района на Трявна има над 100 села и махали с общо население под 1000 жители. В някои от тях живеят по 2-3, а други са напълно обезлюдени от години и постепенно биват поглъщани от природата. За нас хората може да се каже, че това е пандемия на изчезването, но за природата това е напълно естествен процес и част от нейният кръговрат.

Мирян Колeв е музикант и мултидисциплинарен артист, живеещ в Стара Планина и работещ в сферата на експерименталната, електроакустична, ембиънт, импровизационна музика и саунд арт. За последните 10 години е осъществил около 300 събития в 25 страни в Европа и Азия. Той също така работи и по съвместни проекти с други музиканти, визуални артисти, танцьори, пърформари и композира музика за арт инсталации, видеа и танцови изпълнения. Музиката му е минималистична, атмосферна и дискретно психеделична, а импровизацията е съществена част от всяко негово изпълнение на живо, превръщайки го в експресивен саундтрак на времето и пространството. Музиката му на моменти е мрачна, на моменти космическа, а меланхолията често присъства в нея, както и в светът около него.

Събитието се осъществява с подкрепата на Програма "Достъп" на Фондация "Арт Офис", финансирана от Национален фонд "Култура".