Асен Стефанов „Предци и потомци“: Историята на предците ти дава сили и самочувствие

  • от PlovdivTime
  • 12:06, 09.06.2021

В красивата обстановка на зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив миналата вечер се състоя премиерата на книгата на Асен Стефанов „Предци и потомци“.

Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по обществен ред на община Пловдив Йордан Ставрев, директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев, много бивши колеги на автора, който е дългогодишен служител на службите за сигурност, а в периода 2010- 2013 година оглавяваше ДАНС – Пловдив, много родственици, граждани и медии. Събитието се проведе с подкрепата на Община Пловдив и Регионален исторически музей – Пловдив. За книгата говориха д-р Стефан Шивачев – директор на РИМ – Пловдив, доц. Красимира Кръстанова от Философско-историческият факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ – рецензент на книгата и Недялка Петрова – бивш дългогодишен директор на Държавен архив - Пловдив.

Книгата „Предци и потомци“ на Асен Стефанов представя историческо генеалогично проучване, с което авторът се връща към корените на бащиния си род до началото на  XV в. Родословното дърво започва от поп Цоньо, негов девети прадядо. По традиция повечето от мъжете в рода са свещеници, книжовници, бунтари. С подобни качества  се отличават и представителите от брациговския род на майка му – Петрович – предприемачи и търговци, които не жалят средства за подкрепа на българското образование, освобождение и изграждане на свободна България. Съдбата на следващите поколения продължава да се свързва с каузата за изграждане и  преуспяване на отечеството с цената на труд, предприемчивост и самоотверженост. Целта  на автора е да извади от незаслужена забрава всички тези личности с воля и стремежи, които са  отдали сили, дела и живот за постигането на националния идеал.

„Не си спомням откога тук, в тази зала не е представяна книга за родова история! Впечатлен съм от труда на Асен Стефанов. Съзнавам колко голяма трудност е да се правят проучвания. Така например, по време на Османската империя преброяването на населението се е извършвало, като са броили комините на домовете – там са живели семейства с децата си, но как се е казвал стопанинът и какъв е той – няма сведения. Огромните дупки в историческите източници, липсата на архиви и много други причини правят изключително труден процеса на проучване, а оттам и написването на книга става трудно. Но пък е още по-сладък резултата! И защото го дължим на предците си, дължим го и на поколенията след нас“, каза д-р Стефан Шивачев на откриването на вечерта.

„Благодаря на Асен Стефанов за това, че ме направи съпричастна в това дело. Генеалогията е едно голямо предизвикателство. Да се направи проучване на рода и да се състави родословно дърво е къртовски труд. Асен Стефанов е стъпил на родовата история, на това, което се предава в семейството, но той е извършил изключителен изследователски труд, за да запълни всяка кутийка от родовото дърво. Това са 7 години проучвания, 22 писмени документа, 25 портретни документални снимки. Всичко това прави книгата много ценна от изследователска гледна точка, тя върви по следите на изгубеното българско минало“, каза доц. Кръстанова.

„Много от имената за застигнати от забравата, незаслужена участ за достойни хора, оставили диря в историята“, е написал авторът, който е попълнил всяко квадратче 9 поколения назад. Доц. Кръстанова раздели историята в книгата на 3 етапа. Първият носи условно името „Перо и вяра“ и разказва историята на свещеници, бунтовници, книжовниците в рода. Каузата за свободата и следването на идеалите са предавани от поколение на поколение в рода. Вторият етап е „Бран и градеж“. В него се описва историята на Добри Стефанов, Петър Петрович – предприемач, деец на развитието на банковите и търговски институции и Асен Петрович. Този период се вписва в големия разказ за българската индустриализация.

Третият етап  обхваща история, наречена „Памет и бъдеще“. За разлика от повечето родови книги, които разказват легенди и истории, предавани от поколение на поколение, книгата на Асен Стефанов „Предци и потомци“ почива единствено на проверени и достоверни факти, на проучени документи, на доказани исторически факти и това е едно от големите достойнства на този 7-годишен труд. Авторът задава и много въпроси. Така историята продължава..

Недялка Петрова разказа своите спомени и впечатления от родителите на Асен Стефанов. Неговият баща Стефан Стефанов  е работил в Държавен архив – Пловдив, напуснал този свят твърде рано. Майката - Бояна Стефанова е журналист, преводач. „Асен не е историк, не е и литератор, но като човек с изключителен ум и аналитичност е вложил сърцето си, справил се е отлично и с отговорност да пази традициите и да възпитава в тези ценности поколенията. При тях, това със сигурност се предава по кръвен път“, каза Недялка Петрова.

На въпрос на заместник-кмета Йордан Ставрев, близък приятел на автора, за това в кой момент е осъзнал докъде е стигнал и го е накарал да продължи нататък, Асен Стефанов сподели, че първоначално си е представял една малка брошура, която ще чете на децата си. Проучвайки брациговския род на майка му – Петрович – предприемачи и търговци в Брацигово и Пещера, единственото, което открил била една малка книжка на местен краевед. Написана с много болка, заради забравата.

„И тогава реших, че трябва да продължа. Историята на предците ти дава сили и самочувствие. Дава ти причини да продължиш. Дава и отговори на много въпроси. Тъжно е, че вместо народът ни да застане като „голяма, силна гора“,  ние „окапваме като сухи листа“. Ако това продължи ще бъдем не само безпаметни, но вероятно и безсловесни хора. Щастлив съм, че днес тук има и млади хора. Историята на всеки български род е част от историята на България“, каза Асен Стефанов, който в края на вечерта подари на всички присъстващи подписан екземпляр от книгата.