Арменски танцов ансамбъл “Марал“ от Турция показва изкуството си в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:40, 11.10.2022
Един от най-старите и най-големи танцови състави на Балканите, пазител на арменския дух и традиции - ансамбъл „Марал“ от Истанбул, гостува с концерт в Пловдив на 16 октомври от 17 часа в Дома на културата "Борис Христов".
 
Ансамбъл „Марал“ е основан през 1980 г. от Бенон Кузупаши и негови приятели в провинция Анадола, Турция, с цел популяризиране на арменския фолклор чрез танцово и хорово изкуство. Поредицата от изяви, започнала през 1981 г. с група от 300 души, продължила до 1986 г., и завършила с преждевременната смърт на Бенон Кузупаши.
 
През 1992 г., за да достигнат до новите поколения с изцяло нов състав, танцовата двойка Гарбис и Ирис Чапкан, които участват в първия състав на Танцова група „Марал“, са назначени за хореографи и стават част от Управителния съвет на Танцов състав „Марал“.
 
От тогава до днес се нижат сценични изяви в страната и извън нея. Многократни посещения в Армения по покана на министъра на диаспората Хрануш Хагопян, участия във фестивали: „One Nation One Culture” с танцова група от 50 души; участие в откриването на 5-те общоарменски игри в Армения, завършили с отличие, връчено от Министерството на културата в Армения. Множество участия на родна сцена, част от които посветени на съюза „Essayan Sanut“, концерти в подкрепа на Фондацията за момичета „Ататюрк“.
С участието на солистката на Истанбулската държавна опера, сопраното Алис Манукян и пианиста Левон Ероян, те имат две изяви - по повод 60-ата годишнина от основаването на съюза „Esaian Sanuts“ и 200-годишнината от построяването църквата „Света Троица“ в Бейоглу.
 
През 2008 г. Танцова група „Марал“ привлича вниманието и на чужденците с успеха си на церемонията за международни танци, осъществена под егидата на ЮНЕСКО, състояла се в Истанбул.
 
Към танцовата трупа се присъединяват и солови певчески изпълнители. През юли 2019 г. в рамките на програмата „Пловдив – Европейска столица на културата“, по покана на фондация „Аракс“ от Пловдив, Танцова група „Марал“ участва във фестивала за песни и танци „Здравей, Армения!“.
 
Днес танцьорите, певците и техните ръководители в лицето на Гарбис и Ирис Чапкан се подготвят окончателно да пленят душите, сърцата и сетивата за изкуство на българската публика. Дата е 16.10.2022 г, гр. Пловдив, Зрителната зала на ДК „ Борис Христов“. Концертът е част от 5-ти Международен фестивал „Здравей, Армения“ и се осъществява с подкрепата на община Пловдив.