Археолозите започват разкопки на Небет тепе и Източната порта

  • от PlovdivTime
  • 12:44, 19.07.2021

Археолозите Мая Мартинова-Кютова и София Христева започват до дни работа на Източната порта и Небет тепе. Те ще работят в недопроучените зони на два от най-забележителните археологически паметници на Пловдив. За целта са отделени 15 000 лв. за Източната порта и 70 000 – за Небет тепе.

С разкопките на пловдивските археолози на практика стартира един от най-мащабните проекти за реставрацията и социализацията на двата обекта -  „По крепостните стени на Филипопол”. Малко над 6 млн. лв. е безвъзмездното финансиране от оперативна програма „Региони в растеж”, а другите 2 милиона съфинансиране са заем, който общината тегли. Така целият бюджет възлиза на 8 012 202,52 лв. Срокът за изпълнение е 660 дни. 

Проектът ще се реализира в три обособени позиции от карловската фирма „Терасист”ООД в консорциум  с „Стройекспрес-НН” ООД и ПМ „Архитекти” ЕООД.. 

Първата обособена позиция е за „Инженеринг на обект: анастилоза, консервация, реставрация и експониране на античен комплекс „Източна порта на Филипопол”, втората е за „Инженеринг на обект: археологически комплекс Небет тепе – консервация, реставрация и експониране, зеленина и археология”, третата – „Инженеринг на обект: реконструкция на елементите на техническата инфраструктура и благоустрояване на подходи към археологически комплекс „Небет тепе”.  

Общината обяви, че е спечелен проектът още миналата година през юни, а сега започва теренната работа на археолозите.

 

 

Kоментари

коментар
Велчева
10:29, 21.07.2021
Отговор

Супер е статията за Пловдив.