Пловдивските археолози разкриват тайните на Голямата могила

  • от Мария Луцова
  • 09:58, 04.07.2022

Археологически екип начело с Любомир Мерджанов  започва разкопки от днес на „Голямата могила", част от римския могилен некропол "Гъстите могили" и последната оцеляла от него. Тя е и най-голямата в некропола, почти 15 метра височина.

По всяка вероятност некрополът е свързан с тракийската аристокрация във Филипопол, която запазва своите управленчески функции и през римския период, казват археолозите, които работят на терен.

 „Първият етап на проучванията беше през миналата 2021 г. като на върха бяха разкрити неизвестни до сега структури от Средновековието. Останки от малка църква с полихромна стенопис и некропол от 17 гроба към нея. Тази година проучванията ще са с в дълбочина към централната част на могилата, където трябва да е разположено централното погребение. Надявам се иманярския тунел, който засякохме миналата година да не е стигнал до гробното съоръжение. Също така се надяваме да открием и ритуална дейност, съпътстваща самото погребение, като колесница например”, казват археолозите.

Тази година, както и миналата, финансирането на проучванията е от гласувания за археология бюджет на община Пловдив.

Четете още:

17 средновековни погребения и средновековен храм откриха археолозите в Голямата могилаАрхеологическото проучване продължава и догодина

Четири погребения, фрагменти от стенописи и оловен печат откриха археолози в ПловдивЕкипът начело с Любомир Мерджанов от Археологическия музей проучва Голямата могила в район Южен