Археолозите откриха масивна антична сграда в Пловдив (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 18:02, 14.04.2018

Фотографии: Руслан Йорданов

от Мария Луцова

Археологическият екип на Елена Божинова и Камен Станев разкри част от масивна антична сграда, изградена големи каменни блокове по време на разкопките до църквата „Св. Марина“ в Пловдив. Находката изникна в югоизточната част на терена.
„Техниката на изграждане предполага, че трябва да се отнесе към ранноримския период. Все още обаче нямаме сигурен датиращ материал и от нея хващаме съвсем малка част.

Тя се развива изцяло на изток от съвременния булевард и от нея виждаме само няколко квадри. Нейната функция и размери вероятно ще бъдат уточнени при едни бъдещи разкопки, когато се проучва площта под булеварда. Това ще бъде мисията на идните поколения археолози“,заяви пред Plovdiv Time Елена Божинова.

Според нея се  е случило нещо в този парцел, което е оставило следи – тези големи блокове, които са разградени и влачени отнякъде. Находките показват, че става дума за много значима и представителна сграда. Възможно е да става дума и за постамент.

Част от масивните блокове са украсени с флорални мотиви. Археолозите ги откриват в различни зони на обекта, защото са преизползвани при строителство в по-късни епохи. Учените намират и голямо количество монети от всички епохи – между 10 и 30 на ден

Недалеч от първото се разкрива още едно здание. Материалът, който откриват археолозите, позволява да се уточни периода на нейното събаряне около края на 10 и началото на 11 век. Вероятно самата сграда е от по-ранен период – античността.

Това са работните хипотези, с които археолозите продължават проучванията, за да разкрият още детайли от зоната с масивни каменни сгради. Архитектурните детайли, открити на обекта, могат да бъдат експонирани някъде в обществените пространства, за да могат да им се радват пловдивчани, казва Елена Божинова.

Тепърва откритията ще бъдат описани и разучени от специалистите по антична архитектура, защото част от находките са извън контекста на своето време.