“Археология за всеки“ се завръща с беседа за Димитър Цончев

  • от PlovdivTime
  • 12:45, 29.03.2023
Популярните беседи „Археология за всеки” на Пловдивския археологически музей се завръщат след двугодишно прекъсване, наложено заради Ковид-19. Първото събитие ще се проведе на 8 април от 10.30 ч. и ще бъде посветено на един от най-бележитите пловдивски археолози, почетен гражданин на града и бивш директор на музея - Димитър Цончев. Той е проучвал множество важни археологически обекти в града и извън него. Сред тях са светилището на бог Асклепий край с. Паталеница, християнският храм на върха на Джендем тепе в Пловдив, останките от римския град Диоклецианопол в днешния Хисаря, както и много, много други. През 2023 г. музеят ще отбележи 125 години от рождението на Димитър Цончев, а събитията по случай тази годишнина ще започнат именно с възстановяването на „Археология за всеки”.
 
"През изминалите години екипът от музейни специалисти на РАМ-Пловдив, успя да претегли силните и слабите страни на събитието. И така, след двегодишно прекъсване, „Археология за всеки” се завръща в нов, подобрен вариант. През 2023 г. беседите ще се провеждат веднъж в месеца, в познатото време - събота от 10.30 ч. Както и досега, темите ще бъдат поднесени разбираемо, а разговорите с екскурзоводите ще са част от изживяването. Самите теми са подбрани според посетителските интереси до момента, като с времето те ще се променят и дообогатяват. След закупуване на редовен билет, всеки ще може да се присъедини към екскурзоводите и да чуе разказа им за малко познати предмети от експозицията на музея, както и за интересни истории, свързани с дейността на археолозите.
 
Не пропускайте и през 2023 година да обогатите познанията си и да опознаете залите на Регионален археологически музей – Пловдив. За да се включите е необходимо предварително да заявите своето участие на телефон 032/ 624 339, в социалните мрежи на музея или на място, тъй като местата са ограничени. Независимо дали вече обичате археологията, или пък не знаете нищо за нея – „Археология за всеки“ е за вас", канят от музея.