Арх. Румяна Пройкова: Вдигаме колони във форум Север, за да покажем мащаба на амбулациото

  • от Мария Луцова
  • 15:30, 17.09.2021

Три колони – една в цялост до капител и две частични, издигат в момента реставратори във форум Север на Антиния Филипопол до Пощата. Те са по проекта, който бе одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство като част от мащабния ремонт на пл. „Централен”.

„Трите колони не са автентични, но съдържат такива елементи. Това ще се види, когато реставраторите свалят кофража. Идеята ни е с тях, както и с тези във форум Запад,  да очертаем графично античната ареа, която е с внушителните размери от 100 на 113 метра. Това е бил един огромен площад, обходен с колони. Ако се загледате, след трите колони има поредица от бази”, разказва проектантът арх. Румяна Пройкова.

Идеята ѝ е по този начин да се създаде и пространствено усещане за това какво е представлявал площадът. Да има съвременният човек представя за мащаба му.

„Тази колонада, която пресъздаваме във форумите Север и Запад, продължавала и във форумите Изток и Юг. В източната част базите са много засегнати от сградата на Пощата и има само един сегмент в югоизточната част. Южната пък е изцяло под сградата на Пощата. Тези колони са крепели покривната конструкция – цялата богато облицована с мрамор. Представете си колко внушително е изглеждало, след като базата на колоната е 43-48 см, самата колона е 6 метра, а капителът – 81 см. Оттам насетне е идвала и покривната конструкция. Амбулациото до стрехата е било 12 метра, колкото една четириетажна сграда”, разказва арх. Пройкова и допълва, че за съжаление след готското нашествие почти нищо от фасадите на сградите на е останало.

Реставрационните и експонационни дейности по форум Север са на финалната права. След това предстои почистване и озеленяване с трева, както е на форум Запад.

На мястото ще поставени информационни табели с графична реконструкция на паметника на културата.

„Много ми се ще калканът на сградата на ъгъла срещу пощата да се превърне в пространство за прожекции. Там могат да бъдат представяни възстановки на сградите”, обясни Пройкова.