Александър Държиков: Делото на нашите първоучители надхвърля границите на националната ни карта

  • от PlovdivTime
  • 11:42, 24.05.2022

"24 май е личният празник на всеки от нас", с тези думи честити 24 май на българите председателят на Общинския съвет Александър Държиков. Ето какво послание отправи той:

Скъпи пловдивчани, Най-сърдечно ви поздравявам по случай 24 май - Ден на светите братя Kирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празник - символ на достойнството, традицията и духовността на българския народ и неговата воля да пази своя език и култура. 

Делото на нашите първоучители – Светите братя Кирил и Методий, далеч надхвърля границите на националната ни карта, прекрачвайки прага на световното културно наследство. Но освен достойното място в пантеона на човешката цивилизация, българското писано слово е онази сплав, която държи нас българите като едно цяло. И в най-тъмните дни на хилядолетната ни история родовата ни памет остава непокътната, а духът на българския род укрепва с всяка една строфа на родния език. 

24 май е и личният празник за всеки един от нас. Почитайки словото, ние почитаме славното си минало, осъзнаваме настоящето и изразяваме очакванията си за бъдещето. 

24 май е и чистият израз на волята да опазим себе си и своята идентичност, тъй както невинните детски гласчета на Найден-Геровите ученици застанаха смело в защита на своя език и култура на 11 май 1851 г.  в Пловдив. Те бяха горди със своя род и не проявиха боязън нито за миг, отбелязвайки непреходното дело на братята Кирил и Методий в своето училище "Св. Св. Кирил и Методий". 

Уважаеми учители, неуморно следвайте изконната си мисия, завещана от предците ни - да образовате децата ни. Знам, че обичате и пазите родния език. Не спирайте да разпалвате тази обич и в душите на всеки един от нас. 

Уважаеми ученици, бъдете любознателни и последователни в откриването на нови хоризонти. Носете вярата в себе си, бъдете горди, че сте наследници на българския народ, открил писаното слово за много други.

Уважаеми дейци на културата и науката, Вярвам, че ще впрегнете цялата си творческа енергия за опазване на българската самобитност, бидейки непоклатимият стожер на българската душевност и традиция.

Честит 24 май!"