Акция „Протест”: Музеи и галерии в Пловдив срещу обидно ниско увеличение на заплащането

  • от PlovdivTime
  • 09:33, 12.02.2022

С плакат „Протест” ще посрещат днес музеи и галерии посетителите си в Пловдив. Причината е обидно ниското увеличение от 5 процента на Единните разходни  стандарти за издръжка, които касаят заплащането, осигуровките и издръжката на експертите, които работят в институциите.

„Увеличението на парите за националните и регионалните музеи и галериите спрямо миналата година е с мижавите 5%, а това за регионалните библиотеки е с не по-малко унизителните 9.2%! Силно сме възмутени от тези хилави цифри! Те не говорят, а крещят за обидното и пренебрежително отношение на властта към културата, духа, традициите и историческото наследство на нашия народ. А това означава – и към неговото достойнство, честолюбие и национално самочувствие”, казват инициаторите на протеста от НФ „Култура” на КТ „Подкрепа”.

Ниското заплащане, заложено от основните държавни стандарти, превръща експертите в музеите и галериите – повечето от тях с дългогодишен стаж и защитени научни степени, в бегълци от системата. Различният стандарт на държавната политика ги кара често да зарежат научно-изследователската си работа, за да станат учители, защото стартовата заплата в образованието е в пъти по-висока – опитен специалист в музей взима около 800 лева, а начинаещ педагог – над 1300 лв.

Проблемът бе поставен пред служебното правителство и то обяви подкрепа да се вдигне от 5 на 50 процента повишаването на стандартите. Това обаче не е факт, ако се вгледаме в проектобюджета на културното ведомство, минал през Комисията за култура и медии в Народното събрание.

„Така се получава, че 88,35% от получената държавна субсидия се изразходва за възнаграждения по трудови договори, 68% от всички приходи се разпределят за заплати, възнаграждения, осигуровки и др., 24,52% от общите приходи отиват за издръжка на музеите, средно 5,72%. представляват капиталовите разходи”, казват организаторите,  позовавайки се на данни от анализ, направен през 2019 г. от Дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства“ към Министерството на културата.

Заради това протестиращите настояват да бъде увеличен с 50% единният разходен стандарт за субсидирана бройка на държавните музеи, художествените галерии, Центъра за подводна археология, Културния център „Двореца“ и Българската национална филмотека и регионалните музеи и галерии. Искат преминаване към делегиран бюджет на 50-те музея, които все още са финансирани като местни дейности. Да бъдат определени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи от музеи и галерии. Да бъдат изготвени нормативни  актове, с които да бъдат осигурени /извън единния разходен стандарт за издръжка на музеите/, допълнително средства за обезщетение при пенсиониране и за работно облекло, както е в системата на образованието. Да бъде въведен допълнителен стандарт за дейност, свързана с попълване на музейните фондове, обновяване на постоянни и временни експозиции, изложби,дигитализация на движими културни ценности и представяни онлайн,издаване на каталози, публикации, музейни известия, рекламни материали и др.

Организаторите на протеста припомнят, че проблемът с двойствените стандарти по отношение на финансирането е поставен на дневен ред още през 2015 г., но до ден-днешен реакция няма.

„Поставих проблема пред Комисията по култура и медии на Народното събрание. Получихме подкрепа от всички партии с изключение на „Продължаваме промяната”.  Председателят на Комисията по финанси Любомир Каримански обяви, че за начало могат да вдигнат Единните разходни стандарти на 20 процента, а при корекциите на бюджета в средата на годината и повече”, каза за PlovdivTime директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.