Ако искате децата ви да знаят как е изглеждал Пловдив, побързайте да направите снимки на старите къщи!

  • от Парашкева Иванова
  • 09:55, 26.06.2023

Тази къща, строена в началото на 20 век, е една от сградите, които все още пазят романтичния дух на старите квартали на Пловдив. Намира се в подножието на Небет тепе на ул. "Константин Фотинов" и "Тодор Каблешков". Макар че мнозина може да смятат, че е паметник на културата, тази сграда не е в списъка с паметници. Поради това тя може да бъде съборена по всяко време и на нейно място да бъде вдигната нова сграда с подобни параметри. Което вероятно ще стане в съвсем близко бъдеще, след като преди броени дни техници от EVN преместиха таблото от фасадата на къщата. 

От район "Централен" потвърдиха, че къщата не е паметник на културата и има разрешение за събаряне. При сега действащото законодателство, местната власт няма възможност да спре събарянето на сграда, освен ако тя не е паметник на културата. 

А за съжаление много от сградите в центъра на Пловдив все още не са. 62 сгради без статут попадат в приоритетния списък на Националния институт за недвижимо културно наследство след първия етап на Териториалната програма на специалистите от института. От началото на годината досега 7 от тях вече са съборени. 

На срещата между представители на НИНКН главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов призова във възможно най-бързи срокове – до месец да се проведе среща, на която да бъдат разгледани обектите от приоритетния списък, да се стигне до конкретно становище имат ли те качества за недвижими културни ценности, за да се пристъпи към следващата стъпка – даването са окончателен статут и режими за опазване.

„Губим ценни сгради, защото не са защитени. Важно е приоритетизирането на обектите и бързи действия за онези, които с в риск. Да има обсъждане и след това да стартират процедурите”, каза той.

Арх. Петър Петров се съгласи, че действията трябва да бъдат в спешен порядък, но добави, че НИНКН не разполага с достатъчен капацитет от хора, за да реагира бързо. 

Екипът на НИНКН е идентифицирал 608 незащитени сгради в историческата зона на Пловдив и в контактните ѝ територии. Те са ценни сами по себе си, но и като ансамблови структури. Сред тези обекти има и образци на архитектурата от втората половина на ХХ век – вече станали характерна част от градския пейзаж. 

"Надпреварваме се с времето, за да съхраним недвижимото културно богатство на Пловдив на фона на засилена инвестиционна активност", коментира шефът на НИНКН арх. Петър Петров. 

Обществото и в частност институциите, които трябва да бранят неговите интереси обаче, очевидно губят надпреварата. Местната власт е категорично срещу обявяването на мораториум за строителство в централната градска част на Пловдив, който според тях би нарушил правата на инвеститорите. И така от едната страна на везната е историята, архитектурното наследство, а и бъдещето на града, а от другата - интересът на инвеститорите. 

При това положение в близко бъдеще можем да разчитаме единствено на доброто желание на тези инвеститори да опазят ценните сгради. Някои го правят с цената на много пари и търпение, за да могат да спазят изискванията на НИНКН. А други просто събарят сградата и строят бутафорни имитации на сградите от началото на 20 век.