87 000 лв. са нужни за разкопките на “Брезовско шосе“, откъде ще дойдат е неясно

  • от Мария Луцова
  • 10:51, 08.06.2022

87 000 лв. ще струва проучването на Плоската могила на Брезовско шосе според направени от специалистите светки. Към днешна дата обаче никой не знае откъде ще дойдат средствата, при положение, че бюджетът за археологически проучвания , финансирани от Община Пловдив, е разпределен предварително. Вече е ясно, че работата по частта от Водния проект в тази зона е замразена, защото Министерството на културата е разпоредило да бъде проведено не археологическо наблюдение, а проучване. Изкопните работи са спрени с принудителна административна мярка на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на културното ведомство, подписана от главния инспектор в РИОКН-Пловдив.

Тя е наложена след извършена в периода 28-30. май проверка по документи и на място на обекта „Реконструкция на канализационна и водопроводна мрежа на гр. Пловдив, етап 1, кв. 10, бул. „Дунав – ул. „Брезовско шосе”, актуализация 2020”. Предизвикана е след сигнал от археолога Росица Миткова, която завежда фонд „Праистория” в Археологическия музей на Пловдив.

Комисия в състав археолозите Десислава Давидова и София Христева, представителите на РИОКН-ЮЦПР Пловдив главен инспектор арх. Емануела Маринска и инспектор Славей Коленцов е констатирала, че строителните дейности засягат територията и охранителната зона на археологическия паметник на културата „Селищна могила „Плоската”.

В адмнистративния акт е отбелязано, че при проверката на 28. май е констатиран изкоп с приблизителна дължина 10 метра, същата дълбочина и ширина близо 4 м. В профилите на изкопа е открито наличие на културен пласт на дълбочина до 2 метра от нивото на съвременната настилка на улицата.

Специалистите отбелязват в протокола, че изкопът към онзи момент не попада в обхвата на археологическия паметник „Плоската могила”, нито в охранителната зона. Но допълват, че по-нататъшните изкопни работи , съгласно проектната документация, могат да унищожат културни пластове.

Според протокол на МК границите на могилата юг-югоизток излизат извън определените с протокол от 3.07.2006 г. граници и режими за опазване. Това налага предвидените изкопни работи по „Брезовско шосе” да се извършат под наблюдение на археолози.

Археолозите са предприели действия преди да бъдат унищожени културни пластове в един от обектите, свързани с праисторията на града.                                                                                                                               

МОГИЛАТА: 

Селищната могила е с площ около 30 дка и дебелина на културните пластове над 6 м. В периода 1970-1972 г.  е проучена сондажно от Петър Детев и се датира от раннонеолитната до раннобронзовата епоха в Тракия (краят на VII хилядолетие до III хилядолетие пр. Хр.).  Селищната могила е със статут на обявен археологически паметник на културата с категория „Национално значение” според Решение №1711/962 г. на Министерски съвет. Години по-късно, през 2006 г., са определени границите и режимите на ползване на територията, както и охранителната зона. Според нея границата на „Плоската могила” от източната стена преминава по средата на ул. „Брезовско шосе”. 

Изкопните дейности, свързани с ремонта и обновяването на ВиК инфраструктурата на северната част на града се изпълняват от ДЗЗД „Дунав-Брезовско”. 

В Протокола на министерството на културата разпореждат незабавно да бъдат преустановени строителните дейности. Следващата стъпка е Общината да сключи в най-кратки срокове договор за спасително археологическо проучване.