7 години по-късно: Инвеститор, бетонирал античен некропол в центъра на Пловдив, още не е наказан

  • от Парашкева Иванова
  • 09:41, 21.03.2024

7 години, след като инвеститор унищожи артефакти в центъра на Пловдив, той все още не е наказан. На 17 ноември 2023 година Районен съд излиза с решение, с което потвърждава глобата от 12 000 лева на строителният предприемач Крум Загоров, по чиято заповед разкопките, разкрити от археолози от РИМ- Пловдив са били бетонирани и унищожени безвъзвратно. Преди дни Административен съд - Пловдив обаче отмени това решение, тъй като междувременно законът е претърпял промени и страна по делото е вече не Министерството на културата, а министърът на културата. Така по процедурни причини делото отново е върнато на Районен съд. 

Историята със скандала около унищожените артефакти в частен имот в центъра на Пловдив избухна през 2017 година. Тогава на ул. "Осъм", по време на спасителните разкопки там бяха открити множество артефакти от Римския и Средновековния периоди, даващи нови сведения за историята на Пловдив.  Сред тях са сгради от 2 и 3 век, теглилки, колективни находки от сребърни и бронзови монети, част от търговска сграда, ръчна мелница за мелене на жито, некропол с 80 гроба, както и каменни градежи с многоцветна украса. Комисия от Инспектората на за опазване на културното наследство посещава обекта и впоследствие Министерството на културата  (МК) излиза с решение разкопките да продължат още шест дни. Въпреки това археологическите структури са изринати безмилостно от строителите, а теренът е бетониран. Отдолу остават откритите артефакти и части от непроучени човешки скелети. 

Имотът на ул. „Осъм“ 11 е с обща площ 424 кв м. Собственик е Георги Димитров Караджов и неговите наследници. Те са и възложители на строежа. Според договора инвеститор е „Пловдив билд 2016“ ЕООД на Крум Загоров. Загоров е бил шеф на дирекция „Социални дейности“ в Община Пловдив.  

Той е координатор по безопасност и здраве на строителната площадка, става ясно от информационната табела. 

Защитната теза на строителният предприемач е, че не е получил предписанието на Министерството на културата, а имало опасност от срутване на съседна сграда и затова предприел укрепване по спешност. 

„Не съм го получил решението на министъра на културата и до момента. Разбрах от комисията, която дойде и на която платих командировъчните, че предстои да бъде взето решение, но не съм го виждал.В Археологическия музей са го получили и можеха спокойно да ме сезират. Ако бях видял решението за шестте допълнителни дни, мислите ли, че нямаше да го изпълня? Аз им платих за 40 дни работа – дадох 50 хиляди лв., та за още шест ли нямаше?“, възмути се Загоров. 

Наблюдаващият археолог Елена Божинова обаче категорично изключи вероятността Загоров да не е бил запознат с решението на министъра.

"Инвеститорът присъстваше лично на всички проверки на комисията и бе запознат с всички констатации и решения“, заяви тя.   

В последствие от Министерството на културата налагат глоба от 12 0000 лена на Загоров за унищожаването на археологията. Предприемачът обжалва наказанието. 

7 години са доста дълъг период и подобно забавено правосъдие едва ли има превантивна функция. Липсата на реално наказание означава, че не само виновникът не е наказан, но и други предприемачи биха сторили същото, след като са наясно, че делата се точат с години и няма опасност да бъдат санкционирани. И само да припомним, че при цени около 30 000 евро за гараж в центъра, глобата от 12 000 лева за унищожение на археология с висока стойност е повече от смешна!