55 творци от 8 държави показват мозайки в “Балкански мостове“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:05, 14.04.2021

Третото издание на международната изложба с мозайки „Балкански мостове” започва на 16 април. Събитието ще се проведе в навечерието на Международния ден за опазване на паметниците на културата - 18 април, който неслучайно е избран и като дата за откриване на Епископската базилика на Филипопол.

В „Балкански мостове III” тази година участват 55 автори от 8 държави със 110 мозаечни произведения, които по традиция ще изпълнят пространството на  Балабановата къща в Стария град. 

Двигателят на събитието - художникът  Крум  Шаранков, майстор на мозаечния жанр в изобразителното изкуство и куратор на изложбата, заедно с представители на Община Пловдив и домакините от ОИ „Старинен Пловдив”, ще пререже символично лентата за старт на очаквания форум в 18 часа в петък.

Сдружение „Асоциация на българските мозаисти” се довери на жури  в състав - проф. Илия Илиев, проф. Емилия Константинова и доц. Елена Кантарева-Дечева, които селектираха творби сред многобройните заявки за участие в популярния форум. Третото издание отново е в подкрепа на това, че Пловдив е уникално място, в което мозайката като културно-исторически артефакт и съвременните мозаечни тенденции могат да съществуват в съзвучие.

Председателят на Асоциация на българските мозаисти и куратор на изложбата Крум Шаранков сподели в аванс: „Подготвили сме един празник за сетивата, едно пиршество от цветове и идейни концепции, чрез които публиката ще съпостави различните мозаечни школи и материали!”.  

Представителната експозиция мозайки „Балкански мостове III”  може да бъде видяна в сводеста и дълбока зала на Балабанова къща в периода от 17 до 30 април без почивен ден от 9 до 18 ч. Входът е свободен.