3D модел на древния град Скаптопара създава екип от учени

  • от PlovdivTime
  • 21:38, 15.07.2020

3D модел на древния град Скаптопара създава екип от  Университета по библиотекознание и информационни технологии. Виртуалният античен паметник е пресъздаден чрез модерната уеб технология по проект на фонд „Научни изследвания“ към Министерство на образованието и науката „Приложение на смесената реалност в обучението и популяризирането на културно-историческото наследство в университетска информационна среда“. Ръководител на научния колектив от студенти и преподаватели е  ректорът проф. дн Ирена Петева. 

„Важно е да се популяризират откритите паметници на културата и да има подготвени млади хора, които да ги изследват, съхраняват и представят пред публика. Интердисциплинарният подход в този сложен и многопосочен процес на обучение е от изключително значение. Чрез работата си по проекта ние показваме възможностите на виртуалната и добавената реалност, т. нар. смесена реалност в обучението и популяризирането на КИН”, казва проф. Петева. 

Екипът стартира работата преди година и половина с проучване на методологията за създаване на 3D модели на паметници и  архитектурни обекти, т. нар. фотограметрия, като база за създаване на 3D модели на някои паметници в Благоевград и София. След това са проучени софтуерни продукти и е избран игровият двигател  unrealengine. За изпълнение на целите е създаден нов обучителен курс в УниБИТ за разработване на компютърни игри. Студентите не само бяха впечатлени, а заявиха категоричното си мнение, че това е тяхната професия, т.е. направиха информиран и мотивиран избор за бъдещето си, допълва доц. д-р Иван Тренчев, който ръководи курса. 

Kоментари

коментар
Елена Ставрова
07:10, 29.07.2020
Отговор

Прекрасна идея! Благодарим!