17 майстори и калфи получиха тестерлик от устабашията Кирил Коликов

  • от Мария Луцова
  • 13:03, 12.12.2022

17 нови членове на Занаятчийската камара в Пловдив получиха своите тестерлици от доайена Кирил Коликов на специална церемония в Етнографския музей навръх празника на св. Спиридон. С пожеланието „Стани като мен!” и плясване зад врата устабашията спази древния ритуал.

Празникът започна с шествие. Майсторите се събраха в двора на Етнографския музей и начело с иконите и знамената, под звуците на гайда, потеглиха по калдъръмите на Стария град към храма „Св. Богородица”. Там ги посрещна свещеникът Николай Мандаджиев.

Още докато майсторите се подреждаха, отецът се обърна към един от тях – тюфекчията Димитър Мирчев.

„Много хубав кръст имаш”, каза божият служител, а майсторът разкри, че това е семейна реликва. После двамата захванаха разговор за тежките револвери, запасани в пояса на Мирчев.

„В храм не се влиза с оръжие, ама понеже не е отвън, няма проблем. Следващият път да знаеш”, каза свещеникът с благ глас. После отслужи тържествена литургия, на финала на която пожела на еснафа св. Спиридон да ги пази, да работят вдъхновено и да пазят традициите.

След края на литургията майсторите се върнаха в двора на Етнографския музей за същинската част от празника – посвещаването в звание.

14 майстори и трима калфи получиха своите свидетелство. Те са представители на традиционни занаяти – ножарство, ковано желязо, изработка на художествено плетиво, старинно оръжие, звънчарство.

Голяма част от новоприетите майстори са ученици на Евгени Димов  от Сопотския еснаф – известен ножар и гравьор на оръжия.