162 работилници, изложба и кръгла маса в мащабен проект на Занаятчийската камара на Пловдив

  • от Мария Луцова
  • 13:01, 04.11.2022

Регионалната занаятчийска камара на Пловдив ще реализира мащабен едногодишен проект „Занаятите – наследство и бъдеще”  на стойност 114 000 лв.

„В рамките на 12 месеца ще се случат редица събития, които дават възможност на РЗК-Пловдив да мине на друго ниво, да надгради. До този момент реализирахме събитията си с много ентусиазъм и малко средства, но сега имаме възможност работата ни да се види и в целия свят. Това е вторият голям проект, който реализираме, след Занаятчийското училище, в което обучихме 300 деца. В новия проект отново предвиждаме да запознаем толкова деца с тайните на занаятите”, каза председателят на РЗК Тони Симидчиева.

В рамките на тази година ще има изложба  „Визия, разказ, докосване” с 18 автентични забраждания от различните етнографски области на България на майстора Стоян Маринов.   Посетителите  ще видят и научат за различни забраждания, начина на изработване, поводите по които се ползват, история и възникване, както и за 5 занаята, които са в основата на създаване на забрадката. Откриването ще бъде съпроводено с тематичен  концерт, а живи модели в демонстрациите ще бъдат артистите от ансамбъл „Тракия”. В фотоматериалите ще бъде създаден и двуезичен каталог. Изложбата ще се представи в села и градове от региона, както и по света с помощта на Регионален  център  на ЮНЕСКО.

Предвидена е и кръгла маса и дискусия за бъдещето на  на българските народни художествени занаяти.  Тя ще се проведе в Дома на културата.

„Надявам се заедно с представителите на всички регионални занаятчийски камари у нас и с помощта на колегите от камарата в Кобленц да излезем с общ документ, в който да обобщим най-важните неща, за да съхраним автентичността на българските занаяти. В рамките на събитието предвиждаме и представянето на изследване  „Занаятите – между творческата икономика и опазването на наследството. Решения за бъдещето””, разказа Тони Симидчиева и допълни, че документът ще бъде изпратен до органите на местната и държавна власт, за да допринесе за диалога за бъдещето на народните художествените занаяти и промяна на публичните политики за опазването им.

С част от средствата ще бъде създаден нов модерен двуезичен сайт на РЗК-Пловдив, ще има над 162 работилници работилници за деца и възрастни, както и майсторски класове в Сопот, Карлово и село Ситово.  Социално ангажирана кауза на проекта е насочена към интеграцията на деца със СОП, както и емигранти от Украйна.

Ще бъдат представени  три филма, клип и 18 видеоматериала за различни занаяти. С подкрепата на Регионалния център за нематериално наследство за Югоизточна Европа към ЮНЕСКО, те ще достигнат до аудитории от специалисти и обществеността в 16 държави от мрежата.

„Много ми се ще да цитирам думите на Вежди Рашидов във филма за Атанас Кръстев: „Ако искаш да градиш нация, трябва да си пазиш богатствата”. Именно с тази мисия от много години работим активно в подкрепа на Регионалната занаятчийска камара. Градът ни има Улица на занаятите, Панаир на занаятите с подкрепа на Община Пловдив. Тази подкрепа ще продължи, защото всички ние имаме мисията да съхраним автентичните занаяти и за бъдещите поколения”, каза зам.-кметът Пламен Панов.

Директорът на Регионален  център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО Ирена Тодорова също заяви готовността си екипът им да помага в реализацията на проекта.

„Благодаря на Тони Симидчиева и Община Пловдив, че ни направиха част от тази инициатива. Една от големите цели, които Регионалният център си поставя, е да събере заедно всички с отношение към темата. Това се случва и сега. Може би трябва да се присъедини само бизнесът.  С нашите усилия проектът ще надхвърли националните граници, защото през нашите информационни канали ще достигне до международни партньори и организации. Този проект има много силни страни – акцентът върху приобщаването на украинците и хората със СОП. На второ място той надскача традиционната публика, която посещава събитията на РЗК. А най-голямото предизвикателство е работата с младите хора, защото сме длъжни да предадем нататък знанията си”, каза Тодорова. Регионалният център ще помогне за превода на материалите на английски език. Филмите също ще имат субтитри на английски.

Проектът „Занаятите – наследство и бъдеще” се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд  „Култура” по Програмата за възстановяване и развитие на частни културни организации. Партньори са  Община Пловдив, Регионален  център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, Национална занаятчийска  камара  и читалище  „Родопски напредък“ в Ситово.