150 древни воини превръщат центъра на Пловдив в арена за гладиаторски битки

  • от PlovdivTime
  • 10:49, 21.09.2020

150 римляни, траки и българи от Средновековието ще превземат центъра на Пловдив на 25 септември. Точно в 18 часа, облечени в  древните си одежди, те ще преминат с шествие от пл. „Централен” до Римския стадион. Атрактивното събитие е част от откриващата програма на фестивала „Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” (25-27 септември).

Машината на времето ще се завърти и пред сградата на Община Пловдив на пл. „Стефан Стамболов”, където е предвиден ритуал по запалването на фестивалния огън. После шествието ще спре на Римския стадион. Там спектакълът ще премине в ръцете на гладиаторите. Техните битки ще превземат древната арена, а безпристрастен съдия ще бъде публиката по трибуните.  Те ще станат свидетели и на спектакъла „Древногръцки бъркотии” на Паулина Гегова, Джована Галиарди и Веселина Костадинова.

Второто издание на фестивала ще събере представители на клубове за възстановки от цяла България. Очаква се към тях да се присъединят и воини от чужбина, въпреки усложнената обстановка заради пандемията с коронавирус.

След официалното откриване на 25 септември древните бойци ще завладеят територии в парк Лаута. На 26-и от 10.30 до 20 ч. и 27 септември от 10 до 14 часа там ще се оформят лагери „Античност”, „Ранно Средновековие” и „Късно Средновековие”, където ще бъдат представени автентични занаяти, бит и култура, ще има стрелба с лък и боравене на оръжия, обучения на деца.

Ще има демонстрации на бойни умения на земя и от кон, ще звучи средновековна и ренесансова музика. Воините ще изричат клетва и ще влизат в битка за територия. Ще бъдат представени армиите през различните епохи.

Безплатният исторически културен фестивал "Пловдив - древен и вечен" има за цел да претвори през съвременните българи  богата  история на града, люлка на цивилизации и място на сражения, кръстопът с богата културно-историческа и религиозна палитра, земя непозната за съвременниците си. Векове наред Пловдив е център за развитие на занаяти, военно дело и култура. Фестивалът събира групи за исторически възстановки, археолози, историци, занаятчии, майстори на древни военни изкуства, художници, музиканти, поети, за да покаже историческото наследство на земята, по която стъпваш всеки ден. Какво по-хубаво от това да опиташ средновековна гозба и медовина, изсечеш монета, направиш глинен съд, отпиеш глътка тракийско вино, стреляш с традиционен лък, слушаш древна поезия и средновековна музика, да докоснеш метална броня и усетиш меча в ръцете си. Всички епохи, през които е преминал модерният ни град събрани в една шепа. Машина на времето, която за два дни ще накара всеки от нас да се почувства горд от това, че е роден и живее в Пловдив, казват организаторите от сдружението за възстановки „Филипопол”. 

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен” се реализира с подкрепата на Община Пловдив като част от Културния календар на града за 2020 г.

PlovdivTime.bg e медиен партньор на събитието.