1 500 000 лв. за реставрацията и ремонта на къща “Ламартин“

  • от Мария Луцова
  • 15:49, 16.11.2022

1 500 000 с ДДС е прогнозната цена за консервацията и реставрацията на емблематичната къща "Ламартин" в Стария град. Според съдържанието на обществената поръчка, обявена от Община Пловдив, се предвижда възстановяване на фасадите и укрепването на мазилките и стенописите, дървените елементи и каменната зидария. реставрационни рамоти по прозорците, вратите и интериора (стълбища, парапети, подови настилки, стени, стенописи, тавани, др.); ремонт на покривно покритие, покривна конструкция, улуци и водосточни тръби; конструктивно обследване. Предвижда се ремонт на съществуващите санитарни възли, изграждане на отоплителна инсталация, подмяна на осветителни тела. Ще бъде реставрирана дворната порта и масивната ограда, ще бъде монтирано художествено осветление.

Ремонтът трябва да завърши за 720 дни.

Изключително красивата сграда от години стои заключена. Преди това бе Дом на писателите, но след като те я напуснаха, опустя. Състоянието ѝ в момента е тежко и се налага подобен ремонт. По времето, когато министър на културата бе Боил Банов, френска делегация посети къщата и се водеха предварителни разговори как Франция може да помогне за възстановането ѝ. До конкретни стъпки обаче не се стигна.

ИСТОРИЯ:

Ламартин е една от емблематичните сгради в Стария град.  Къщата на Георги Мавриди на  ул. „Княз Церетелев" 19, е една от големите и хубави симетрични къщи в Пловдив. Тя е построена през 1829—1830 г. от Георги Мавриди, богат търговец, който търгувал с Русия и имал търговска  кантора в Одеса. Майсторът-строител не е известен.

С големите и смели издатини и еркери и извънредно раздвижения силует тя придава живописен изглед на този кът от тепето. Парцелът е ъглов, има неправилни очертания и следва кривините на улиците. Затова и къщата има неправилна форма в приземието, но в етажите тази кривина се изправя посредством няколко големи и удачно решени издатини. Стръмният терен е богато използван при разрешението на плана: къщата е построена в единия край на парцела и съдържа високо приземие (с две стаи) и два горни етажа, всеки с по четири стаи и по един просторен хайет по цялата надлъжна ос на къщата. Затова към улица „Фр. Шопен" тя изглежда триетажна, а откъм двора — двуетажна. Входната порта е откъм ул. „Княз Церетелев" и е оформена в дълбока ниша на оградния зид.

Приземието е развито с оглед на терена, така че предната му част към ул. „Фр. Шопен" излиза над терена и има две стаи; задната му част служи за изба.

Първият етаж, издигнат с 1,65 м – с. 143. - над нивото на двора, съдържа четири големи стаи (югоизточната стая има размери 7,48 Х5,28 м), разположени от двете страни на един продълговат салон, чиято средна част е елиптична в план. Функционалното предназначение на тези стаи в домакинството не е точно изяснено, но вероятно те са служили за дневно пребивание на семейството; югоизточната стая поради големите й размери и по-богатата обстановка е служила за дневна. За втория етаж води една трираменна стълба, разположена към улицата, на север в надлъжната ос на хайета; рамките на стълбата са затворени отпред с двукрилни остъклени врати, между които има полукръгла ниша.

Вторият етаж съдържа четири стаи, разположени симетрично от двете страни на овалния хайет, който има хубав таван. Хайетът е по-висок от стаите, които са с по-големи размери от стаите в първия етаж, защото са издадени извън него с еркери.

Вътрешната декоративна разработка и уредба на стаите се отличава с богатство и тържественост. Къщата има хубави интериори и детайли: портикът в първия етаж, парапетите на трираменната стълба, елиптичният таван на хайета в етажа, украсените с резба тавани на стаите, алафрангите, детайлите на вратите и пр.

В двора има едноетажна пристройка (към ул. „Зора") с пералня, лятна кухня и дърварник. Дворът е разработен на тераси с цветни лехи и дървета; първата тераса покрай къщата е имала голяма лозова асма и мраморен кладенец (цистерна).

РЕСТАВРАЦИИТЕ ДО ДНЕС:

През годините са извършвани няколко укрепване и реставрация на Ламартиновата къща:

1929 г. Извършено укрепване на къщата  със средства на фонда за възстановяване на сградите, пострадали от земетресението през април 1928 г. Парите се оказали недостатъчни. Всъщност около 20 години, къщата не е ремонтирана, а там са живеели няколко семейства.

1933 г. При посещението на френския държавник Едуард Ерио е връчено едно писмо от притежателката на къщата Ламартин, вдовицата З. Бакалбашиева, която моли или да бъде откупена къщата като старина, или да й саде известна сума за нейното поддържане".

1936 г. По настояване на кмета Божидар Здравков собствениците на някои забележителни сгради (Георгиади, Недкович, Ламартин) са освободени от общински такси срещу условието да поддържат фасадите на къщите

1937 г. Общината се договаря с притежателите на къщата с възпоменателната плоча за Ламартин за откупка на къщата в размер от 300 000 лв, с оглед ремонта на къщата и устройването на общински музей в нея. В последния момент собствениците се отказват от договорката.

1953 г. Комисия установява, че къщата Ламартин е в критично състояние и трябва спешно да се изкарат наемателите. Започва авариен ремонт. След ремонта в къщата са настане наематели на къщата Георгиади, която е пред самосрутване.

1960 г. Специална комисия приема музейната сбирка за Ламартин, подредена в къщата на Георги Мавриди

1971 г. План за цялостна реставрация и адаптиране на къщата на Ламартин.

1974 г. Реставрацията на къщата е в основни линии завършена.

 

Kоментари

коментар
А?
16:50, 16.11.2022
Отговор

Доста "КАДЪРЕН" репортаж (цит): "...1971 г. План за цялостна реставрация и адаптиране на къщата на Ламартин. 1974 г. Реставрацията на къщата е в основни линии завършена...." Не ви ли е известно, че това е единственият случай в българската практика, когато гредо-подпорниата скелетна конструкция беше изцяло подменена със СТОМАНЕНИ профили поради провалилите се предишни традиционни ремонти? 2.Както сегашният проект така и предишните не са и не могат да бъдат "анонимни". Те си имат професионални правоспособни Автори които носят съответните отговорности и заслуги.