Защо пловдивските студенти остават под тепетата за 8 декември?

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 20.11.2022

Остават по-малко от три седмици до празника на всички студенти. 8 декември е денят, в който настоящи, минали и бъдещи студенти очакват с нетърпение да се съберат и да се забавляват като за последно.

Очакванията на собствениците на къщи за гости и вили край Пловдив бяха, че до края на месец ноември всичко ще бъде заето както обикновено, но уви – свободни места все още се намират. Проверка на медията ни показва, че дори и към този момент в сайтовете има оферти за периода от 7 до 9 декември. По традиция студентите заминават за курортите Банско и Пампорово още в деня преди празника. Сега обаче голяма част от тях предпочитат да останат в града.

Сериозната инфлация и покачването на цените определено се отразяват на решението на младите, но въпреки това, студентите са твърдо решени да отпразнуват празника по един или друг начин.

„Нашият курс не успя да се организира тази година и няма да празнуваме извън Пловдив. Ще си останем в града, като първо ще се съберем на ресторант, а след това ще излезем на бар. Този вариант е по-достъпният за всеки от нас в момента. Миналата година прекарахме три дни в хотел в Банско за общо 480 лева, с включена вечеря за празника. В момента офертите са двойно или тройно по-скъпи, това ни отказа”, разказа студентката в трети курс Анелия Трифонова пред TrafficNews. Moмичето допълни, че повечето от колегите й не работят, като това ги принуждава да искат допълнително пари от родители им.

Повишаването в цените на горивото също спират студентите от идеята да заминат към локации, които са извън и далеч от града под тепетата, защото не им излиза рентабилно, споделят те.

Масово вилите и къщите за гости под наем край Пловдив се предлагат в пакет от 2 или 3 нощувки. Цените за наемане на такъв тип къща с капацитет от 15 човека, започват от  500 лева на ден и могат да стигнат над 3 хиляди лева, в зависимост от екстрите, с които разполагат, показа проучване на медията ни.

„Къщата ни за гости е с капацитет 14 души, имаме и механа. Всеки ден получаваме запитвания за цена, екстри и т.н., но към този момент никой не е изпратил капаро. Общата стойност, на която предлагаме офертата от три нощувки е 1112 лева, като в тях е включена и празнична вечеря само в деня на празника, включваща салата, основно, плакети с мезета и десерт. Алкохолът сами могат да си го внесат. По това време миналите години вече беше резервирана, а към този момент все още не е”, разказа пред наш репортер Ангел Сапунджиев – собственик на къща за гости в родопско село.

През изминалата година заради неяснотите около противоепидемичните мерки, а и не само, самостоятелните вили и къщи под наем бяха най-предпочитаният вариант за отпразнуване на повода. И въпреки, че тази година студентите имат пълна свобода поради отпадането на мерките, то други фактори възпрепятстват младите хора, решили да отпразнуват 8 декември.

Друга собственичка на къща за гости в Орехово коментира, че досега за 8 декември е получила само едно запитване.

„Почти няма търсене, за 8-ми са звънели само веднъж. Предишни години звъняха повече, но като проверявах в сайтовете имаше доста запазени къщи, а сега са свободни. Къщата ни е с капацитет 8 човека, отдаваме я за 300 лева на вечер. Според мен има повече желаещи за вили за Нова година, заради високите куверти по заведенията. А за 8 декември има много промоции по баровете и това е може би причината все още да има свободни места”, заяви собственичка на къща за гости в Орехово.

Оказва се, че голям брой от пловдивските студенти, а и не само, са решили да прекарат празника в градовете, в които са избрали да завършат образованието си.