За пръв път: преподаватели и студенти заедно на фермерски фест в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 20:40, 22.10.2020

За първи път преподаватели и студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив ще се включат във фермерския фестивал. Той ще бъде открит на 23 октомври 2020 г. в 10 ч. Събитието бъде разположено в двора на университета, като до 18 ч. посетителите могат да посетят базара, да дегустират и да си закупят от изложените продукти.

Пловдивчани ще имат възможността да поглезят небцето си с продукти, съчетаващи полезни хранителни вещества и добър вкус. Храните се разделят от два основни аспекта – автентични и иновативни месни изделия. Всички те са изработени от студентите по време на упражнения в Катедра „Технология на месото и рибата”.

Автентични местни продукти, съхранили българските традиции, кренвирши с мляко,  варена рибна наденица и рибни пръстенчета са само част от вкусотиите, които очакват посетителите за фермерския фестивал. В групата на иновативните продукти се включва и колбас от 100% птиче месо с годжи бери, куркума и кашу. Колбасът е с атрактивен вид и вкус, ниско съдържание на мазнини и обогатен с антиоксиданти.

„На нашия щанд ще бъдат представена месни изделия, които няма да се продават, но ще могат да се дегустират от всеки посетител. Като научен екип, от една страна, се стремим да запазим традиционните месни продукти, произвеждани по БДС с техния автентичен вкус. Едновременно с това, създаваме иновативни и атрактивни продукти, съобразени с балансираното хранене. В тях използваме полезни съставки и натурални продукти, като свеждаме до минимум използването на синтетични добавки, по-известни като Е-та”, заяви доц. Десислав Балев от Катедра „Технология на месото и рибата“.

Друг интересен иновативен продукт, са и маринованите със соев сос, цвекло, канела, куркума и горчица пъдпъдъчи яйца. „Искаме да предизвикаме интерес от децата да консумират яйчни продукти. Яйцата са особено полезни за тях. Наличието на витамин D и фосфор допринасят за здравината на костите и зъбите, а лутеинът в жълтъка, който е естествен каротеноид  е отличен фактор за добро зрение”, казват организаторите.