Всички ученици отново в клас от понеделник

  • от Соня Желязкова
  • 16:30, 16.02.2022

Всички ученици в Пловдив се връщат в клас от 21 февруари. От тази дава се възстановява и плановият прием на операции. От 18-и пък отпада ограничението за работно време на заведенията и всички търговски обекти. Остава обаче в сила мярката за 50% капацитет и придружители на лица под 18 години. Това реши днес на свое заседание Областният оперативен щаб в Пловдив.

Щабът оповести още, че наблюдава положителна тенденция за спад на детската заболеваемост. Част от свободните педиатрични терапевтични легла ще бъдат пренасочени за възрастни.

„Ако мерките се спазват, най-вероятно се очаква нисходящата тенденция да продължи. Ако това е така, в другата седмица отново ще свикаме щаб, след който могат да отпаднат и другите две ограничителни мерки”, каза областният управител Йордан Иванов.

Той коментира още, че 68 на 100 е процентът на заетите терапевтични легла за възрастни, а под 52% е броят на заетите интензивни.

„Ако не се спазват мерките, можем да обърнем тенденцията. Ако имунизацията върви със същите темпове, това не говори добре за пловдивчани”, заяви директорът на РЗИ д-р Сийка Димчева. Тя уточни, че по последни данни броят на новозаразените надвишава този на нововаксинираните. Директорката на РЗИ заяви още, че проверките по барове и нощни заведения ще продължат. И обобщи, че до момента проверяващите наблюдават спазване на мерките. В редки случаи има санкции. Инспекторите са издали няколко предписания и 4 акта за установени административни нарушения.

По отношение на учениците бе коментирано, че тестването ще продължава в зависимост от заболеваемостта и според Националния план за справяне с пандемията. Остава ограничението за занятия по интереси.