Връщат всичко ученици в клас при две условия

  • от PlovdivTime
  • 11:35, 23.01.2021

Всички ученици в клас, ако новият щам не вдигне заболеваемостта и учителите се ваксинират.

Все още се обсъжда по каква схема ще се върнат децата в класните стаи от 4 февруари.

Условията всички ученици да се върнат в класните стаи е новият щам на коронавируса не повлияе на заразените, а учителите се ваксинират,обясни зам.-образователният министър Таня Михайлова пред БТВ. Тя обясни, че все още се водят разговори дали вторият срок да стартира присъствено за част от класовете.

 

Тя обясни, че все още се обсъждат вариантите, при които учениците от 5. до 12. клас да се върнат в училище. Михайлова уточни, че очаква от 4 февруари децата постепенно се върнат към присъствена форма на обучение, като най-вероятно ще се започне със 7., 8. и 12. клас.

Относно предложението на омбудсмана Диана Ковачева да се отменят матурите за 4. и 10. клас, Михайлова посочи, че темата не е функционално зависима от моментната ситуация. Според нея въпросните изпити не трябва да се разглеждат като матури, защото това са рутинни тестове. „Все едно да отпаднат класните работи или писмените изпитвания.

 

Все още няма точна дата, от която ще започне втората фаза на имунизации, в която са включени педагозите. Тя допълни, че има готовност в някои райони на страната процесът да започне от следващата седмица. По думите ѝ срещата с преподавателите от с. Бояджик, които отказваха да се ваксинират, е била полезна, защото сега могат да вземат информиран избор на базата на факти, а не спекулации.

„Смятам, че всички са убедени, че за да се преборим с пандемията, трябва всеки от нас да се довери на науката няма друг отговор. Да, страх ме е от инжекции, но като дойде редът ми ще се ваксинирам”, каза тя.