Викат директори от Пловдив на среща за план-приема, бавят преминаването на едносменен режим

  • от Соня Желязкова
  • 10:59, 04.01.2023

Регионално управление на образованието събира пловдивските директори на училища, за да обсъдят план-приема за осмокласници за учебната 2023-2024 година. Работната среща ще бъде насочена и към допълнителния прием на единадесетокласници. По време на срещата се очаква училищата да изложат своите предложения за откриване на нови паралелки и нови специалности в града и областта. Срещата ще се състои на 10. януари  в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване “Христо Ботев”. По официални данни 70 са училищата в Пловдивско, където ще се осъществява държавен план-прием в VIII клас.

Директорът на РУО уточни, че сегашният план-прием няма да бъде съобразен със стратегията за преминаване към едносменен режим на обучение.

„Спрямо графика за преминаване на едносменен режим, подготвен от Община Пловдив, няма училища, предвидени за тази учебна година. Прогнозният срок за преминаване е учебната 2026-27 година. Училищата се очаква до тогава да са изчислили броя на паралелките, така че да е достатъчен, за да преминат на едносменен режим. Всяко училище ще прецени къде да намали – 1-ви, 5-ти или 7-ти клас, за да са готови, когато дойде време“, коментира Антоанета Пакова.   

Така и промяна в обучението на Езикова гимназия–Пловдив ще се случи по-напред във времето, заяви Пакова. Припомняме обаче, че по прогнози на директора Николай Радев преминаването на обучение преди обед трябва да се случи до месеци. Той обясни пред TrafficNews, че в момента се подготвя заповедта за това, която ще бъде публикувана след Нова година. 

Гимназията отдавна е готова да обучава всичките си ученици в една смяна, но причината за забавянето е транспортната неразбория в района. Директорът на РУО допълни, че са провели разговори със зам.-кмета по транспорт Тодор Чонов, който се е заел със задачата да реорганизира схемата около Езиковите гимназии. Същото бяха съобщили от Община Пловдив за TrafficNews, като прогнозата бе това се случи с настъпването на 2023г.

„Директорът на Английската и родители искат да бъде инициирана промяна в наредбата, за да започват занятия възможно по-рано. Не знам дали това е възможно да се случи“, допълни Пакова.

МОН е заложило максимален брой на паралелките за Пловдивска област да бъде 236. Това е близо до миналогодишната цифра, когато предложени бяха 228 паралелки. Колко от броят им ще бъде реализиран обаче - предстои да видим.

Изискването е 62% да са професионални паралелки, а 56%  – със STEM насоченост. Максималният брой ученици в дневна форма на обучение е 26 в паралелка, 30 – във вечерна и 35 – в задочна. Допустим е прием по една и съща специалност от професия в паралелка с дневна и дуална форма. 

Друга тема, която ще бъде засегната на предстоящата среща, е иновативната форма на обучение по системата STEM /наука, технологии, инженерство, математика/. Заради това Езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, а средните училища са насочени изцяло към STEM. Приоритет остава обучението в STEM профили и професии, както и специалности от професии, при които има недостиг на пазара на труда.

Директорите трябва да изпратят мотивираните си предложения за броя на паралелките, учениците и специалностите за идната учебна година в срок до 16 януари.

Директорите на училища към Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта изпращат писмена информация в РУО за държавния план-прием 8 клас. А Математическата гимназия – за 5 клас. Обобщените заявки ще се съгласуват с Комисията по заетостта към областния управител до 15 февруари и се представят за утвърждаване в МОН до 1 март.

Фотография: Илюстративна