Възпитаниците на АМТИИ показват мода, изобразително изкуство и опера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:59, 06.06.2022

Четири впечатляващи арт събития, обединени във фестивалния формат „Made аt the Academy”  за втора поредна година представят в цялост творческия потенциал на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Поредицата от събития стартират на 6 юни от 19 чада, когато в Дома на културата „Борис Христов” ще се проведе годишният концерт на катедра „Хореография, посветен на 100-годишнината от рождението на проф Кирил Дженев – създател на ансамбъл „Тракия” и един от най-големите български хореографи.

Вторият ден на фестивала – 7. юни, продължава в залите за временни експозиции на Градската художествена галерия на ул. „Княз Александър I Батенберг“ №15, които отворят врати за представителната Годишна изложба на Факултет „Изобразителни изкуства“ на Академията, в която се представят всички специалности: Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика, Скулптура и др. Както всяка година ще бъдат обявени отличените студенти в ежегодния студентски конкурс.

На 8. юни АМТИИ кани Пловдив на Римския стадион от 18 ч., за да представи документалната изложба „Академична памет“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев, която е посветена на паметта на значимите личности, свързали жизнения и творческия си път с дейността нa Академията и допринесли за нейното утвърждаване като водещо висше училище в областта на изкуствата. Изложбата ще продължи до края на юни.

Час по-късно, в 19 ч., също на Римския стадион, Академичният оперен театър  вдига завеси с „Рита“ – едноактна опера от Гаетано Доницети с диригент ас. д-р Алия Хансе и режисьор ас. д-р Ивайло Михайлов и с участието в оркестъра на музикантите от „Интро“.

На 9. юни от  20.30 ч. Академията събира пловдивчани и гости на града на Античния театър за кулминацията на фестивала – големия концерт „Академията кани Пловдив“ с участието на представителните академични ансамбли и състави на АМТИИ; чуждестранни студенти и докторанти, възпитаници в изпълнителско изкуство на водещи преподаватели и творци от Академията; студенти и преподаватели, носители на престижни международни наградизаизкуство- диригенти, хореографи, танцьори, певци и инструменталисти, обединени от идеята Made at the Academyи стремежа да представят на Пловдив концерт на най-високо естетическо и художествено-творческо ниво.

Като най-значима образователна културна институция в Пловдив АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив има амбицията да превърне фестивала Made аt the Academy в ежегоден, постоянно обновяващ се арт форум, на който публиката да става съпричастен свидетел на успехите на Академията в подготовката на бъдещи творци и заедно с това оформя техните качества в естествена сценична публична среда. В лицето на организаторите на проекта – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и проф. д-р Галина Лардева, екипът на висшето училище по изкуствата очаква Made аt the Academy да заеме мястото си сред най-значимите събития в културния живот на Пловдив. 

Арт академията обучава по класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор, представени на различни сцени и локации от студенти и преподаватели, водещи имена в българското съвременно изкуство и всички детайли от обучението ще бъдат представени в рамките на фестивала.

От 2021 г. Made At the Academy е част от културния календар на Община Пловдив, а преди по-малко от месец получи престижната награда „Пловдив“ в раздел „Съвременни мултижанрови изкуства“ като полифонично изграден мултижанров продукт на творците от всички факултети и специалности на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“-Пловдив – едно от най-престижните висши учебни заведения по изкуствата в България.

Проектът "Made аt the Academy" се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и в партньорство с ОИ „Старинен Пловдив“.