Вълчев: Учениците ще се редуват! Три седмици вкъщи, три в класните стаи

  • от PlovdivTime
  • 08:37, 12.11.2020

Следващата седмица ще се вземе решение за въвеждането на задължително носене на предпазни маски и в класните стаи в училищата. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев. Той допълни, че за него тази мярка не е била желателна, но трябва да се вземат мерки предвид обстоятелствата - повишаването на броя на новозаразените с коронавирус, както и натиска върху здравната система.

„Ние избрахме модела на невзаимодействиие на паралелките, където не е задължително носенето на маските. Ситуацията, обаче се променя и трябва да се предприемат мерки. Ако избирам, то предпочитам по-малкото зло – носенето на маски в класните стаи, отколкото онлайн обучението“, заяви Вълчев пред БТВ.

В момента всеки директор или учител има право да задължи учениците да бъдат с маски в класните стаи. Дали това ще бъде унифицирано за цялата страна, ще стане ясно другата седмица.  Това ще се отнася за деца над 4-и клас.

„Има изследвания, че малките ученици са по-малко преносители на вируса. Това показват и по-малкото констатирани случаи“, заяви той. Относно преминаването на онлайн форма на обучение, Вълчев  заяви, че се обсъжда вариант за редуване на учениците.

„Едно е да се премине онлайн само са няколко седмици, съвсем различно е, ако това се отнася за цялата година. Ние не можем да дадем гаранция, че вирусът ще отслабне през януари или февруари, затова трябва да има вариант, в който учениците да не остават в домовете си повече от 2-3 седмици“, заяви Вълчев.

В момента 44% от учениците у нас учат онлайн, като според министъра проблеми има основно в големите градове. Има 1300 училища, в които няма нито един случай на коронавирус.

„Трябва да се решава локално, защото има малки общини, където няма заразени и децата там трябва да си учат нормално“, каза министърът.

Той заяви, че вариантът да се намали лятната ваканция за сметка на ваканции през учебната година е краен и към момента не е на дневен ред.